Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

«Kalkunbacon» tenner svinebøndene

Nortura markedsfører kalkunbacon som et sunnere alternativ til svinebacon. Det får svineprodusentene til å tenne i en tid med overproduksjon.

Dette produktet, som etterligner bacon, provoserer svinebøndene. (Foto: Nortura)
Dette produktet, som etterligner bacon, provoserer svinebøndene. (Foto: Nortura)

Bondebladets journalist Lars Olav Haug intervjuer i denne spalten Gustav Grøholt om "kalkunbacon".

Sist høst sa Mattilsynet, avd. Mjøsområdet nei til bruk av produktnavnet «kalkunbacon». Nortura klaget på vedtaket, og har nå fått medhold av Mattilsynet sentralt. Mattilsynet frykter ikke forvirring rundt bruken av ordet bacon fordi forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av. Definisjonen av bacon i Store norske leksikon er: «Bacon, lettrøkt og lettsaltet sideflesk ….».

Wikipedia beskriver det slik: «Bacon er røkt, lettsaltet sideflesk fra svin. Det brukes mest som en frokostrett, oppskåret i tynne skiver før det stekes eller grilles, ofte servert med speilegg. …».

Ser ut som svinebacon

Nortura skriver i en pressemelding: «Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin».

I tillegg til kalkunfilet består produktet av vann, salt, baconaroma, fosfat, nitritt, kaliumlaktat og hydrolisert protein.

Utvanner navnet

– Bruken av ordet bacon utvannes. Bacon bør være forbeholdt grisen. Styret i Norsvin og mange av produsentene synes det er spesielt at det er vår egen bedrift Nortura som framhever kalkunbacon som sunnere og bedre, ved å skrive at «hensynet til helse er det viktigste». Da sier de implisitt at bacon fra svin er helseskadelig. Det er mange som mener at fettet på grisen ikke er så skadelig for helsa, sier organisasjonssjef Gustav Grøholt i Norsvin.

– Frykter du at bacon skal bli oppfattet som noe annet?

Annonse

– Jeg er ikke superredd, men markedsføringen er et angrep på et eksisterende produkt. Nortura kunne i det minste funnet på et annet navn fordi ordet bacon alltid har vært knyttet til grisen. Svineprodusentene kan styre seg for den begrepsforvirring som kan oppstå.

Bare bacon er bacon

– Skal ikke industrien være innovativ og markedsføre nye produkter?

– Norsvin hadde håpet at det var bedre nytenking og innovasjon både på kalkun og gris, slik at man kunne unngått å lage «like» produkter med likelydende navn. Men vi skjønner jo at «bacon» er et sterkt produktnavn som man ønsker å bruke. Det er kjedene som bestemmer hva forbrukeren skal få tilgang på, og vi forstår at det ikke er så enkelt å komme opp med nye produkter. Men bare bacon er bacon. Forbrukeren har en forventning til bacon, og da bør de få det de forventer.

– Kalkun er sikkert et ypperlig produkt på mange områder, men ikke som svin, sier Grøholt.

Følger godt med

– Hva er din kommentar til at kalkunbacon kommer i en tid med betydelig overproduksjon av svinekjøtt?

– Det passer naturligvis dårlig, men det produsentene reagerer mye på er at det er Nortura som gjør dette. Vi forutsetter at kalkunbacon ikke går ut over salget av svin

– Frykter du at markedsføringen av kalkunbacon skal føre til økonomisk tap for svinebøndene?

– Det har jeg ikke grunnlag for å påstå. Men vi liker det dårlig, og følger med. Hvis det viser seg å gå ut over salget av svinebacon, vil vi hisse oss opp skikkelig, avslutter Gustav Grøholt.

Neste artikkel

Frykter målprisvekst spises opp