Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lærer kokkespirer å yste

Daniel Aall Skillinghaug er ikke ferdig utdannet kokk ennå, men har allerede prøvd å yste. Det kan han takke Bondens marked for.

Randi Ledaal Gjertsen i Bondens marked kan konstatere at ferskosten Daniel Aall Skillinghaug og Anita Natvik lager, ser god ut. (Foto: Linda Sunde)

Anita Natvik rører rundt i den hvite massen.

– Det lukter ost, konstaterer hun fornøyd. Sammen med Daniel Aall Skillinghaug (16) lager hun sin aller første ferske kremost på ystekurs ved Norsk restaurantskole i Oslo.

– Vi har leid inn Kathrin Aslaksby fra Olestølen i Valdres som kursholder. Vi gjør dette fordi vi vil inspirere flere til å starte med ysting på Østlandet, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder for Bondens marked.

Lærer bort tradisjoner

Tidligere har de holdt kurs på Tomb. Nå er det Norges første private kokkeskole for videregåendeelever som har besøk.

– Vi vil gi de kommende kokkene innblikk i ysteprosessen. Vi håper det kan gi dem inspirasjon til å bli bedre kjent med norske tradisjoner, sier Ledaal Gjertsen.

Daniel Aall Skillinghaug er absolutt inspirert.

– Dette er veldig spennende. Dette skal prøves hjemme og forskes på, for det er veldig gøy og veldig godt, sier han.

Annonse

– Er det vanskelig?

– Nei, for så vidt ikke. Men du ta den tida som trengs for å få god mat, sier Aall Skillinghaug.

– Rå melk var best

Elevene har fått lage både ferskost og yoghurt, og prøvd ut forskjellen på H-melk og rå melk.

– Du merker forskjell. Kanskje mer på konsistensen enn på smaken. Men jeg syns den med rå melk var best, forteller Aall Skillinghaug.

Siden det var ledige plasser på kurset, fikk noen fra Bondens marked også være med. Det fikk blant annet Anita Natvik nyte godt av.

– Det er veldig moro. Yoghurten vår gikk skeis, for den ble for varm i modninga. Men osten ser jo helt fantastisk ut. Jeg har allerede fått ordre fra hele slekta om å lære dem dette til sommeren, sier Natvik.

– Vi vil tilby denne typen kurs til naturbruksskoler og gjerne også andre matfagskoler. Nå er det bare å melde seg, sier Randi Ledaal Gjertsen.

Neste artikkel

Ny rekordgran funnet i Sverige