Verdensmesterskapet i bruk av gjeterhund (World Sheepdog Trial) gikk av stabelen på Gill Hall Estate, Dromore i Nord Irland, 13. til 16. september 2023, skriver Norsk Sau og Geit i en pressemelding.

Norge stilte med 15 ekvipasjer i VM, og en ung fører i Young Handler klassen. Det var totalt 250 ekvipasjer fra 30 forskjellige land som deltok i VM. Norge har lenge gjort seg bemerket i internasjonale mesterskap, og har vunnet både Nordisk og EM flere ganger. Norge har også gjort det godt med laget under tidligere VM, med lagsølv som beste resultat. Norge var i tillegg det første landet utenfor Storbritannia som vant individuelt gull i VM, i 2017.

Målet med gjeterhundprøven er å teste hunden, sammen med sin fører, sin evne til å håndtere sau i forskjellige situasjoner som man veldig ofte møter på i daglig drift som bonde. Dette innebærer å hente sau til fører, drive dem fra punkt A til B, samle dem inn i et kve, dele fra noen sau, og single ut en sau. Alt dette skal utføres innen en viss tidsramme som er satt på forhånd.

Seks år siden sist

VM arrangeres vanligvis hvert tredje år, men forrige VM var sist arrangert i 2017 på grunn av pandemien. Det er første gang VM blir arrangert i Nord-Irland. Det ble i år brukt rundt 1200 svartfjes sau (Scottish Blackface Sheep), som er en mer flyktig og lettere sau enn hva vi er vant med her hjemme i Norge.

VM i bruk av gjeterhund startet opp med parade og åpning på onsdagen. Første start gikk torsdagen, og nivået var høyt. Flere av de norske hadde gode løp, men det var tøft å komme blant de beste som gikk videre til semifinalen. Det var tre baner, og to kvalifiserings dager innledende. Det var da de sju beste på hver bane, og fra hver dag som gikk videre til semifinale, altså 42 ekvipasjer totalt. Flere av de norske kom på plasser rett utenfor semifinaleplass.

Det var 2 av 15 norske ekvipasjer som tok seg videre til semifinalen; Jo Agnar Hansen med hunden Akersborg Kniva, og Petter Landfald med hunden Max.

Young Handler

Young handler konkurransen gikk samme dag som semifinalen til seniorklassen. Det var 15 young handlere, og konkurransen var tøff. De gikk på en stor bane, hvor de måtte hente sauen, drive dem gjennom to porter, dele av to av sauene, samle dem og sette dem inn i et kve.

Benjamin Birkeland representerte Norge med hunden Kiera, som tidligere i år kom på 3. plass i EM i bruk av gjeterhund noen helger før i Sverige. Benjamin og Kiera gikk et fint løp, med de rakk dessverre ikke fullføre, og gikk ut på tid i kveet. De endte dermed på en 10. plass, og det var kun de tre beste som gikk videre til finalen.

Norsk gull

Semifinalen gikk på hovedbanen, og det var sterk konkurranse fra de andre landene. De 16 beste av 42 gikk videre til en stor finale, begge de norske ekvipasjene kvalifiserte seg.

I finalen henter hundene to flokker med ti sauer i hver flokk. Disse skal drives gjennom en løype og sorteres innenfor en ring. Da skal fem merkede sauer holdes igjen, mens 15 sau skilles fra. Til slutt skal de fem merkede sauene inn i et kve. Begge de norske viste at de absolutt hadde noe i finalen å gjøre.

Finalen var nervepirrende, da det var vanskelige forhold. Jo Agnar med hunden Kniva var først ut av de norske. De jobbet seg godt rundt banen med litt småfeil, men dessverre gikk han ut på tid i de siste momentene. Jo Agnar og Kniva endte på en 11. plass i finalen.

Petter Landfald gikk et veldig fint løp, men det var flere andre som også gjorde det godt. I Storbritannia får man ikke vite resultatene for finalen før under premieseremonien, som gjør det veldig spennende når de roper opp navnene. Når de kom til topp fem, ble det virkelig nervepirrende og spennende.

Vi satt å holdt pusten helt til de skulle rope opp gullvinner. Petter Landfald og Max! Norsk gull igjen! Dette er andre gangen på rad Norge stikker av med verdensmesterskapstittelen. Forrige mesterskapet ble vunnet av Jaran Knive, fra Skotselv, med hunden Gin.

Resultater fra VM i bruk av gjeterhund:

Gull – Petter Landfald med Max (Norge)

Sølv – Kevin Evans med Preseli Ci (Wales)

Bronse – Scott Glen med Pip (Canada)

11. plass Jo Agnar Hansen med Akersborg Kniva (Norge)

Vinner av lagkonkurransen var Irland

Vinner av Young Handler var 17 år gamle Tyler McKinlay med hunden Heatherstane Squiggle fra Skottland

Neste store gjeterhund konkurranse er norgesmesterskapet i bruk av gjeterhund, 6.–8. oktober på Jæren i Rogaland.