Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tyske bønder vil ta ut ulver som gjør mye skade

Har dannet aksjonsgruppe i Niedersachsen.

Frustrasjon: Storfebønder har gått sammen med sauebønder og hesteeiere i Niedersachsen. De vil forandre lovverket med hensyn til å ta ut ulver som gjør mye skade. (Illustrasjonsbilde: Anders Sandbu)
Frustrasjon: Storfebønder har gått sammen med sauebønder og hesteeiere i Niedersachsen. De vil forandre lovverket med hensyn til å ta ut ulver som gjør mye skade. (Illustrasjonsbilde: Anders Sandbu)

I debatten om de siste års gjentatte ulveangrep på sauer i Vest- og Sør-Jylland blir Tyskland, hvor de danske ulvene kommer fra, ofte framhevet som et land uten store ulveproblemer.

Les mer: Ulveangrepa held fram i Danmark

Norddeutscher Rundfunk (NDR) hadde nylig en artikkel fra Niedersachsen som tegner et noe annet bilde av situasjonen.

Her har sauebønder, storfebønder og hesteeiere nå gått sammen i en aksjonsgruppe.

De er oppgitt over situasjonen og risikoen for tap av husdyr, og mener det må bli en slutt på den ukritiske velkommenkulturen som er for ulver i Tyskland..

Aksjonsgruppa har som mål at man i Tyskland skal få lov til å gjøre som i Sveits og Østerrike. Her er det tillatt å ta ut ulver, altså skyte eller fjerne ulven, som gentatte ganger angriper husdyr, skriver NDR.

– Mange bønder som har dyr får nå føle på det negative som følger med ulvene, sier president i Landvolkvize Jörn Ehlers.

40 familiegrupper

Ulven har vært borte fra Tyskland i ca. 150 år. Den var utryddet på midten av 1800-tallet, men begynte å reetablere seg på slutten av 1990-tallet.

Annonse

Bestandsovervåkingen viser at i det vår var 40 familiegrupper og revirmarkerende par av ulv i Tyskland. WWF-Tyskland har i årevis jobbet for å bedre ulvens situasjon i Sentral-Europa.

Kom fra Polen

Ulvene som etablerte seg i Tyskland vandret inn fra Polen – til de militære øvingsområdene øst i Tyskland.

Der var det folketomt og mye natur. Nå har de spredt seg videre vestover og bor i mye mer tettbebodde områder.

De 40 ulvefamiliene lever i fem av de tolv delstatene i Tyskland; i Sachsen, Sachsen-Anhalt, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern og Niedersachsen, skriver WWF i Norge.

Ulven i Tyskland lever stort sett på rådyr, hjort og villsvin som det er rikelig av. Den største trusselen mot ulven i Tyskland er trafikk.

7 av 10 døde ulver, undersøkt av forskere i Tyskland, hadde blitt påkjørt av bil.

Neste artikkel

Kraftig økt brunbjørn-bestand i Karasjok