– Det er viktig å gjøre dette nå mens våronna pågår. Det kan være vanskelig å finne reirene, men vi ønsker beskjed fra alle som ser vipeegg. Vi har tatt kontakt med en del bønder med ønske om å merke og beskytte reir på jordene, og det sier de fleste ja til. Vi ønsker at så mange som mulig kan gjøre slike tiltak, sier Anne Gri Henriksen som koordinerer Statsforvalterens nye tilskuddsordning for å tilrettelegge for bakkeklekkende fugler i kulturlandskapet.
– Vi har rause ordninger for grunneierne til formålet, sier hun.
4000 per dekar
Stein Arve Staxrud på gården Hov søndre i Tingelstad er en av bøndene som gjør tiltak i et forsøk på å forhindre vipedød og øke bestanden.
– Jeg har satt av ti dekar som beiteområde for fuglene, og får 4000 kroner per dekar i støtte for det. Paul Hølje Hoff på nabogården har gjort det samme, slik at vi har et ganske stort, sammenhengende område ned mot fjorden som fuglene kan legge egg og beite på, forteller Staxrud.
Hvis gårdbrukerne finner og verner reir på åkeren, får de 2000 kroner per reir i tillegg. Dette skal oppmuntre til ytterligere innsats for å redde vipa.
Går i ett med jorda
Vipa legger fire egg i et svært spartansk rede rett på bakken, og de gråbrune eggene går omtrent i ett med jorda og er ikke enkle å se.
– De klekkes etter 24–28 dager, og ungene er flygedyktige etter en måned. De er avhengige av foreldrene sine i 45 dager, forteller ornitolog Anne Gri Henriksen.
– Det er veldig vanskelig å se eggene og ungene når man sitter i traktoren. Man er nesten avhengig av å se at fuglen letter fra redet, for å bli oppmerksom på det, sier Stein Arve Staxrud.
Han har 220 dekar med hvete og havre, i tillegg til noe leiejord, og da er det i det minste litt lettere å ta hensyn enn om man har potet, slik Staxrud hadde tidligere.

Her ruger den truede fuglen midt i åkeren til Ivar: – De er vanskelig å få øye på
Måker er en trussel
Henriksen forteller at det er fire kjerneområder for vipe på Hadeland: Lysenlandet ved Røykenvika, Bortaforsletta på Dvergsten og Holemyra og her på Sør-Vasslia i Tingelstad.
– Det var mye vipe her da jeg vokste opp, og det er både trivelig og nostalgisk å se den. Det er en fugl som absolutt ikke gjør noe galt, og det er artig å finne reir, synes Staxrud.
Han tror at den kanskje største trusselen mot vipa er måker.
– Det har blitt bare mer og mer av den her, og måkene tar både egg og vipeunger, sier Staxrud.
– I et beiteområde er flere viper sammen og kan danne kolonivern mot rovfugler. Det er mange arter som har nytte av et slikt område hvor de kan finne både skjul og godt med mat, sier Henriksen.
Sein klekking i år
Våronna er uvanlig sein i år, og selv Staxrud ved fjorden er bare så vidt i gang. Den sene våren betyr også at det ikke blir klekking før midten av juni, med unntak av de eggene som ble lagt før våronna og har blitt vernet.
– I snitt klarer vipene å få mindre enn én unge opp på vingene per år. Derfor er det viktig å legge til rette for tiltak og kolonier. Én hadde vært nok til å opprettholde bestanden, sier Anne Gri Henriksen.
Dette synet møtte bilistene i Gran: – Vet ikke om de har funnet seg frue eller bare tar seg en pust i bakken