Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil ha flere jenter til landbruket

Camilla Bye ville egentlig bli lærer.

Odelsjente: I tillegg til å være landbruksrådgiver skal Camilla Bye overta en gård hvor det blant annet er ammekyr. NBU vil at flere gutter og jenter skal ta landbruksutdanning, men er særlig opptatt av at flere jenter skal gjøre det. (Foto: Marit Bye)

Camilla Bye vokste opp på gård i Grue i Hedmark, men hun ville i utgangspunktet ikke bli bonde.

– I starten skulle jeg bli felespiller og lærer, og begynte på historie på Blindern for å bli lektor. Men så trengte pappa litt hjelp hjemme, og jeg var en del på gården. Jeg fant ut at jeg trivdes best med det, og begynte på naturbruksskole, sier hun.

Rådgiver og odelsjente

Bye fullførte en bachelorgrad i agronomi på Blæstad våren 2016. Hun jobber nå som landbruksrådgiver innenfor potet for Norsk Landbruksrådgiving Øst.

Les mer: Frykter ustabile kornpriser

– Pappa er såpass ung som han er, og jeg trenger litt mer kjøtt på beina. Jeg søkte derfor på en stilling som landbruksrådgiver. Det er god erfaring å ha med inn i gårdsdriften, sier hun.

Planen er likevel å overta gården.

– Tror du det er morsommere å være bonde enn rådgiver?

– Vanskelig å si, jeg liker begge deler veldig godt. Jeg trives veldig godt i jobben som rådgiver, men jeg liker muligheten til å styre hverdagen selv, og skape min egen arbeidsplass. Jeg vet ikke helt hvordan framtiden ser ut, men skal overta, sier hun.

Få jenter

– Jenter er underrepresentert både på agronomutdanning og ellers i landbruket, sier Tora Voll Dombu, leder i NBU.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Fortsatt henger det igjen en stereotypi, at når folk tenker bonde tenker de på en mann. Det norske jordbrukssamfunnet har vært kjønnsdelt i alle tider. Alt ligger til rette for å gjøre noe med det nå. Jenter tar mye mer utdanning på alle felter enn før, og ingen ting tilsier at landbruket skal henge etter. Jeg tror det kommer til å bli mer likt, men at det kommer til å ta tid, sier hun.

Færre tunge løft

Annonse

Camilla Bye mener det er noen sider av landbruket som er vanskeligere for jenter enn gutter.

– Ja, det er det. I hvert fall på maskinsiden, ting kan være vanskelig å gjøre alene. Jeg er en 1,53 høy og ikke veldig sterk. Det er fysisk krevende. Jeg får det til likevel, men det krever litt mer å finne metoder som gjør at det kan fungere, sier hun.

Det er likevel lettere å være kvinnelig bonde i dag enn før.

– Det er lettere med mekanisert landbruk. Vi har ikke toppmoderne maskiner hjemme, men det blir lettere og lettere. jeg ser ikke det som noen hindring, sier Bye.

Stor gård

Gården Camilla Bye skal overta er stor etter norske begreper, men 900 mål dyrka mark. De har rugeegg og ammeku, og dyrker korn og gras.

– Det er derfor det er vanskelig å kunne kombinere med noe annet, sier Bye.

– Vil du anbefale ungdom som ikke har noen gård til å satse på landbruk?

Ja, absolutt! Det er veldig mange muligheter innenfor landbruket, selv om du ikke har noen gård å overta. Da er det mulig å kjøpe en, eller du kan bli rådgiver, sier hun.

Les mer: Nei til skatteskjerping for unge bønder

Neste artikkel

Nedbørsthriller for kornbøndene