Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal forhandle om frihandel med landbruksgiganter

Norge kan få frihandelsavtale med Sør-Amerika.

Mer frihandel: Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay står bak Mercosur. De fire landene er storeksportører av mat. Nå starter første forhandlingsrunde mellom Efta og Mercosur, og målet er en frihandelsavtale. (Arkivfoto Nationen)

Efta, som Norge er med i, ønsker å inngå en frihandelsavtale med noen av de største landbrukseksportørene i verden. Første forhandlingsrunde er i Buenos Aires i juni. Bak navnet Mercosur skjuler det seg fire land: Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Dette er gigantiske landbruksprodusenter og storeksportører av mat.

I fjor eksporterte eksempelvis Brasil 1 850 000 tonn storfekjøtt. Til sammenligning er hele den norske produksjonen rundt 80 000 tonn.

Mercosur-landene eksporterte 35 ganger mer storfekjøtt i fjor enn Norge produserte.

I juni starter første forhandlingsrunde mellom Efta og Mercosur. Målet er en frihandelsavtale.

– Vi er helt avhengige av at norsk landbruk holdes utenfor. Dette er land som har kapasitet til å utkonkurrere norsk landbruk totalt. Det finnes ikke engang en mulighet for at man kan se for seg at norsk landbruk og matproduksjon skal omfattes av en frihandelsavtale mellom Efta og Mercosur, sier Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag.

Men landbruk er nettopp et av temaene som avtalen skal dekke, etter planen.

– Enige om prinsipper

Norge og Efta har over lengre tid ønsket å styrke relasjonene med Mercosur, opplyser Martine Røiseland, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet.

I 2000 inngikk Efta og Mercosur en samarbeidserklæring. I 2015 etablerte de en dialog med sikte på fremtidige forhandlinger.

Dialogen ble avsluttet i oktober 2016.

– Da ble det enighet om å anbefale at Mercosur og Efta bør starte forhandlinger om en frihandelsavtale. Partene har blitt enige om prinsipper og hovedposisjoner for forhandlingene, sier Røiseland.

Bred og ambisiøs avtale

«Norsk landbruk har ingen sjanse til å konkurrere»

Per Skorge
Annonse

I januar undertegnet statssekretær Dilek Ayhan i Nærings- og fiskeridepartementet et Joint Statement om oppstart av forhandlinger på vegne av Norge.

I februar ble partene enige om de praktiske rammene for de forestående forhandlingene. Det ble avtalt at første forhandlingsrunde vil finne sted i Buenos Aires i juni.

– Det legges opp til en bred og ambisiøs avtale. Foruten handel med varer, både landbruksvarer og industrivarer, og tjenester, vil avtalen dekke tema som investeringer, immaterielle rettigheter, offentlige anskaffelser, handel og bærekraftig utvikling, sier Røiseland i Nærings- og fiskeridepartementet.

Skorge: Ingen sjanse

– Dette er noen av verdens største eksportører, intet mindre. Det er ikke engang en mulighet for at vi kan åpne opp. Norsk landbruk har ingen sjanse til å konkurrere. Brasil har tre avlinger i året, og dimensjonene er helt enorme. De største jordeierne har like mye jord som hele det norske jordbruksarealet, sier Per Skorge.

– Når det er sagt, har Norge stor import, for eksempel av soya fra Brasil. Om vi tilrettelegger for at import som uansett skjer, kommer fra disse landene i stedet for andre eksportland, vil ikke det være en stor utfordring. Forutsetningen må være at soya kommer inn til målpris. Vi må ha et importvern, som gjør at ikke importvarer utkonkurrerer norske varer. Kan man kjøpe soya til verdensmarkedspris, kan det føre til endret fôrdiett, sier Skorge.

Departementet: Krevende

Avdelingsdirektør Henrik Einevoll i Landbruks- og matdepartementet bekrefter at Landbruks- og matdepartementet vil være en del av den norske delegasjonen i forhandlingene med Mercosur.

– Vi må forvente at landbruk blir et viktig og krevende forhandlingsområde ettersom Mercosur har eksportinteresser, for eksempel på kjøtt, samtidig som Norge skal ivareta våre landbruksinteresser. Forhandlingene er ennå ikke kommet i gang, og det er ikke mulig å uttale seg noe mer konkret nå, sier han til Bondebladet.

Hedstein: Bekymret

Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk

Neste artikkel

Store arealer i Amazonas kan bli avskoget