Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker tettere kontakt med næringslivet

Legg det blågrønne Silicon Valley til Ås, mener NMBU-direktør.

Grønt skifte: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) møtte NMBU-rektor Mari Sundli Tveit.

Regjeringsmedlemmer er for tiden ute på «turné» for å hente innspill hos offentlige og private forskningsinstitusjoner landet over.

Bakteppet er at langtidsplanen for forskning og utdanning 2015-2024 nå skal revideres.

Les mer: Kraftfôr med mer norsk råvare

Sist uke gjestet både landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Ås-universitetet NMBU – som Stortinget har investert intet mindre enn 7-8 milliarder i.

– Ikke omstillingsvillige nok

Tettere samarbeid mellom forskningsmiljøene og næringslivet er blant universitetets fremste ønsker, og ses på som helt sentralt i NMBUs videre kraftsatsing for «det grønne skiftet».

– Å få til et godt samarbeid mellom forskning og næring, er utrolig viktig. Næringslivet må følge etter, om vi skal være konkurransedyktige. Men i dag opplever vi at mange bedrifter ikke er omstillingsvillige nok, sier prorektor Halvor Hektoen ved NMBU.

– De radikale løsningene vil finnes i grunnforskningen. Økte bevilgninger til infrastruktur må til om vi skal hevde oss internasjonalt. Videre er kontakt med næringslivet en styrke, påpeker NMBU-rektor Mari Sundli Tveit.

Fra forskning til arbeidsplasser

Annonse

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) trekker fram at Norges oljeavhengighet har vært så stor at vi nå trenger flere bein å stå på.

Da er forskning og utdanning avgjørende, men forskningen må kunne omsettes til nye arbeidsplasser, poengterer han.

– Hvordan komme videre til en ny og grønnere økonomi? Grønn og blå sektor blir stadig mer kunnskapsintensiv, og her kan det skapes arbeidsplasser framover. Men vi må omsette forskningen til nye lønnsomme arbeidsplasser. Det er dette som må drive utviklingen framover, sier Dale, som senere også møtte NMBU-studenter for en prat om forskning, næring og omstilling.

NMBUs ambisjoner som bidragsyter til det grønne skiftet er store, og forskningsdirektør Ragnhild Solheim hadde følgende beskjed til statsrådene:

– Etabler Norges blågrønne Silicon Valley her på Ås! Da trenger vi et kraftig signal til oss alle om at dere vi etablere et stort innovasjonssenter, sa hun.

Neste artikkel

Thorvald til topps i gründerkåring