Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny omsetningsoppgave for mva

... men frister og levering er som før.

Endring: Alle merverdiavgiftsregistrerte virksomheter skal fra og med 1. termin 2017 levere mva-meldingen, som erstatter dagens omsetningsoppgave for merverdiavgift. (Foto: Tor Jostein Sørlie)

Omsetningsoppgave for merverdiavgift endres fra 2017

Alle merverdiavgiftsregistrerte virksomheter skal fra og med 1. termin 2017 levere mva-meldingen, som erstatter dagens omsetningsoppgave for merverdiavgift. Frister og levering er som før, melder Skatteetaten på sine hjemmesider.

Du kan levere mva-meldingen på fil eller registrere den direkte i Altinn.

• Alle terminer som gjelder 2016 skal rapporteres på dagens oppgave.

• Den nye mva-meldingen gjelder transaksjoner fra 1. januar.2017.

Les også: – Må velge mellom forenkling og økt matproduksjon

Tilpass regnskapet

Siden mva-meldingen har flere og andre poster enn dagens omsetningsoppgave, kan det hende du må ta i bruk nye mva-koder eller konti i regnskapet, slik at tallene du bokfører blir spesifisert på riktig post i mva-meldingen.

Har du et regnskapssystem, vil systemleverandøren informere deg om hvordan du skal gjøre dette. Sjekk om du må ha ny versjon av regnskapssystemet.

Har du ikke regnskapssystem, oppretter du selv nødvendige konti i regnskapet ditt. Ta utgangspunkt i mva-meldingen for å se hvordan avgiftsgrunnlag og avgift skal spesifiseres, oppfordrer Skatteetaten.

Annonse

Les også: Enklere å søke om planteforedlerrett

Kjøper du varer fra utlandet?

All vareimport fra utlandet, også enkeltinnkjøp, gir virksomheten plikt til å beregne og betale innførselsmerverdiavgift. Fra 2017 inngår innførselsmerverdiavgift for varer i mva-meldingen i stedet for i tolldeklarasjonen.

Det nye, er at du ikke lenger får faktura fra speditør eller Tolletaten på innførselsmerverdiavgift. Mva-grunnlaget og merverdiavgiften er heller ikke oppgitt i tolldeklarasjonen lenger.

Virksomheten må selv beregne avgiftsgrunnlag og avgift ut fra opplysninger i tolldeklarasjonen. Merk at du må bruke tolldeklarasjonen, ikke varefaktura.

Dette blir som før:

• Alle varer skal likevel deklareres til Tolletaten, og toll og særavgift betales ved deklarering som i dag.

* For virksomheter som ikke er mva-registrert, og privatpersoner, skal innførselsmerverdiavgift som i dag oppgis på tolldeklarasjonen og betales ved fortolling.

Les også: Nye søknadsfrister for produksjonstilskudd fra 2017

Neste artikkel

Kraftig fall i dansk svinepris