Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Mer liberalisering vil bli vanskelig å få gjennom

KrF vil ikke bidra til mer frislipp, sier Olaug Bollestad.

Landbruksministeren må være litt mer ydmyk, mener KrFs første nestleder Olaug Bollestad. (Foto: Agnete Brun/Tinagent)

Like før stortingsvalget, varslet landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mer frislipp og flere omkamper dersom Frp fikk fortsette i regjering.

Eksempelvis har partiet programfestet å avvikle konsesjons-, bo- og driveplikten, samt odelsreguleringer.

Les også: KrF i ny nøkkelrolle

Frp ønsker også å fjerne systemet med markedsregulering og målpriser, ha mer frihandel, gradvis redusere overføringene til landbruket og dessuten redusere antall melkekvoteregioner ytterligere.

Distriktslandbruk høyt prioritert

Men mer frislipp er ikke noe KrF vil bidra til, skal man tro partiets første nestleder Olaug Bollestad. KrF vil verken sitte i regjering med Frp eller fortsatt være støtteparti, men snarere være «et konstruktivt opposisjonsparti».

– Landbruksministeren må være litt mer ydmyk. Han sitter i en posisjon der han ikke har flertall, og gjennom den jobben Line Henriette Hjemdal (KrF) har gjort, vet han veldig godt hvor vår landbrukspolitikk ligger. Om statsråden kommer med flere liberaliseringsforslag, vet han at det vil bli en utfordring å få gjennom disse på Stortinget, sier Bollestad.

Hjemdal har vært KrFs landbrukspolitiske talsperson, og er nå ute av Stortinget. KrFs nye stortingsgruppe samles i slutten av uka for diskusjoner om hvordan den skal jobbe og hvem som skal ha ansvar for hva. Uansett vil landbruk fortsatt stå høyt på KrFs prioriteringsliste, forsikrer Bollestad.

– Det gikk vi da også til valg på. Vi kommer til å kjøre landbruksskuta i samme retning som det Hjemdal gjorde. Vi vil dermed jobbe for å bevare mye av det som ligger i norsk landbruk i dag. KrF er for distriktslandbruk. Vi er for å legge til rette for at det skal være mulig å leve av og for små og mellomstore bruk, sier hun.

Utelukker ikke felling av blåblå

Annonse

Til tross for at KrF gjorde sitt dårligste stortingsvalg siden før krigen, får partiet nå betydelig politisk makt i en vippeposisjon. Høyre og Frp vil nå være avhengig av støtte hos både KrF og Venstre for å sikre flertall for sine saker – og ikke bare ett av partiene, slik tilfellet har vært til nå.

– Vi er i en posisjon der vi må forvalte det ansvaret vi nå har fått. Men først må vi samle stortingsgruppa og gjennomgå hvordan vi skal posisjonere oss. Det er fortsatt noen uker til Stortinget åpner.

KrFs fylkesleder Trude Brosvik i Sogn og Fjordane åpner for at partiet kan felle en Høyre-Frp-regjering «hvis saken er viktig nok for KrF».

– Det må være store og viktige saker for oss. Jeg tenker innenfor for eksempel landbrukspolitikk. Der er det viktige saker vi helt klart kan felle en regjering på. Knut Arild Hareide pekte på oljeboring i nord, sa Brosvik til Nationen sist uke.

Bollestad vil ikke kommentere utspill fra fylkesledere, men heller ikke hun utelukker felling:

– Det er ikke vanlig i Norge at man kaster regjeringer ved første vindkast, men vi kan samtidig ikke gi noen regjering en garanti for fire nye år. Det handler om politikk.

Neste artikkel

Marit Epletveit: Bollestad kan bli ein god landbruksminister