Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mener ulven får for mye oppmerksomhet

Laila Davidsen (H) savner andre rovdyr i media.

– Slik oppmerksomhet har det ikke vært for bønder og reindrift som har problemer med andre rovdyr, sier Laila Davidsen (H). (Foto: David Dirga/Shutterstock)

Stortingsrepresentant Laila Davidsen (H) er ikke noen tilhenger av ulv, men mener det er for mye prat om den. – De andre rovdyra har falt ut av mediebildet, på grunn av oppmerksomheten rundt ulven, sier hun.

Høyrepolitikeren Laila Davidsen er valgt inn fra Finnmark på Stortinget. Hun mener det er for mye oppmerksomhet rundt ulven i forhold til andre rovdyr.

– Slik oppmerksomhet har det ikke vært for bønder og reindrift som har problemer med andre rovdyr. Jeg føler det har falt ut av mediebildet, fordi det har vært mye oppmerksomhet rundt ulven, sier Davidsen.

Frykter ikke andre rovdyr

Davidsen tror grunnen til at det er slik, er at ulven oppleves som mer truende for mennesker.

– Det er fordi det har vært en konkret sak rundt ulven, det har blitt en så stor sak i media. Den engasjerer flere på begge sider, fordi vi mennesker også føler frykt for ulven. Det gjør vi ikke for de andre rovdyra, mener hun.

– Er du fornøyd med rovdyrpolitikken regjeringen fører?

– Politikken fra regjeringen er jeg fornøyd med, men det har ikke lykkes med å få forvaltningen til å følge opp. De har heller ikke klart å få på plass smidig nok regelverk til å få tatt ut for eksempel jerv, som er som er et stort problem i mitt hjemfylke Finnmark.

Les også: Mener Statens naturoppsyn bommer påjerveynglinger

Les også: Lisensjakta i vårt fylke er en katastrofe

Vil ikke utrydde

Davidsen ble først sitert på synspunktene sine i Dagbladet. Der var overskriften at hun ville skyte alle rovdyr, men det vil hun ikke.

– Jeg er glad jeg får anledning til å avkrefte dette. Jeg ønsker ikke å utrydde rovdyra, men føler rovdyra har blitt prioritert foran beitedyra i beiteområdene. Jeg mener vi må revurdere rovdyrområder i tradisjonelle beiteområder både for sau og rein, sier hun.

«Jeg ønsker ikke å utrydde rovdyra, men føler rovdyra har blitt prioritert foran beitedyra»

Laila Davidsen
Annonse

Et googlesøk på rovdyrturisme gir mange treff i nyhetssaker, hvor ulike folk og grupper mener rovdyr vil gi Norge flere turister. En slik kobling har ikke Davidsen mye tro på.

– Nei, det tror jeg ikke.

Håper Høyre blir hardere

Høyre er et parti som i utgangspunktet har stor respekt for privat eiendomsrett, og profilerer seg som et næringsvennlig parti.

– Hva tror du det kommer av at dere ikke prioriterer grunneiere og beitenæring høyere?

– Jeg er usikker på årsaken. Høyre inngikk rovviltforliket i 2011, og da var det sikkert gi og ta. Jeg kunne selvsagt tenke meg en enda mer restriktiv linje, men utgangspunktet er ikke det aller verste. Jeg håper vi blir hardere i klype framover.

– Store nok bestander

Davidsen aksepterer at Norge har påtatt seg internasjonale forpliktelser i forhold til rovdyr, men mener rovdyrbestandene er blitt så store at de må reguleres ned.

– I mange områder eskalerer bestanden, og vi greier ikke forvalte dem. Vi kan ikke lenger snakke om truede arter, for vi har lyktes med å bygge opp bestandene. Nå er tiden inne for å vise at vi kan holde dem på akseptable nivå.

Les også: Har påvist fra 84 til 91 ulver i Norge

Les også: Fikk dekkene skåret opp under ulvesporing

Neste artikkel

Flere jervekull både i Norge og Sverige