Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Leverer tidenes beste halvårsresultat

Felleskjøpet Agri leverte et resultat på 444 mill før skatt.

Sterk vekst: – Framgangen er god, og jeg opplever at vi tilfører den norske bonden gode resultater, sier konsernsjef John Arne Ulvan i Felleskjøpet Agri SA. (Foto: Felleskjøpet)

Felleskjøpet Agri kan se tilbake på sitt beste halvårsresultat noen gang. Resultat før skatt endte på 443,9 millioner kroner, hvilket er 68,1 millioner bedre enn samme periode i fjor.

Også omsetningsmessig har veksten vært betydelig. Konsernets driftsinntekter ble i første halvår 8,2 milliarder, mot 7 milliarder samme periode i fjor. Det er en økning på 14 prosent. Et forretningsområde som traktor, tresker og redskap har hatt en vekst på 19,8 prosent.

– Jeg er fornøyd med resultatet for første halvår. Det må vi være, for dette er vårt beste halvårsresultat noensinne – og det er tredje gang på rad vi kan si at dette resultatet er bedre enn forrige gang. Framgangen er god, og jeg opplever at vi tilfører den norske bonden gode resultater. Bønder som bruker våre kraftfôrprodukter, kommer godt ut på statistikkene, sier konsernsjef John Arne Ulvan til Bondebladet.

Veksten er i stor grad skapt av Felleskjøpet Agris kjøp av butikkjeden Granngården i Sverige. Det var i fjor sommer samvirket kjøpte kjeden, for 410 millioner. Selgeren var risikokapital-bolaget EQT, som i 2008 kjøpte Granngården fra Lantmännen.

Les også: Kraftfôr med mer norsk råvare

Sparer kostnader

Også Felleskjøpets kostnadseffektiviseringsprogram «Samkjørt» har bidratt godt til veksten. I perioden 2011 til 2016 forbedret «Samkjørt» selskapets konkurransekraft med 250 millioner kroner årlig, skriver Felleskjøpet Agri i en pressemelding tirsdag.

– Kostnadseffektiviseringen gir grunnlag for at vi kan være konkurransedyktige på de produktene vi jobber med. Det skaper igjen grunnlag for at vi kan bidra til gode løsninger for bonden, sier Ulvan.

Les også: FK Agri kjøper kornmottak på Inderøy

Har investert tre milliarder

Annonse

Konsernsjefens vurdering, er at Felleskjøpet bruker resultatene til å investere i løsninger som er framtidsrettede for bonden.

Samvirket har de siste årene investert nærmere tre milliarder kroner i norsk landbruk, og skal de neste årene investere ytterligere flere hundre millioner kroner. Eksempelvis er det i år investert i en ny miljøvennlig ThermoSeed-teknologi for behandling av såkorn i Steinkjer og en ny gjødselterminal i Midt-Norge.

Neste store nyvinning kommer 22. august. Da lanserer Felleskjøpet «Min gård», en digital løsning som skal gi bønder en enklere og mer effektiv samhandling med Felleskjøpet.

– Bonden får da en digital assistent, eller hele kundeforholdet, i lomma. Ingen andre aktører i markedet har en slik løsning, og vi jobber kontinuerlig med å legge nye tjenester inn i denne løsningen, forteller direktør Gro Tvedt Anderssen for kommunikasjon og marked i Felleskjøpet Agri.

Helt skyfri er allikevel ikke horisonten for samvirket. Felleskjøpet etterlyser større stabilitet i næringas rammebetingelser.

– Når vi investerer langsiktig, noe også bonden selv gjør, er vi avhengig av langsiktighet og forutsigbarhet. Vi skulle gjerne sett at regjeringen følger opp hva Stortinget har besluttet. Rammebetingelsene må muliggjøre en investeringsvilje hos bonden og i industrien. Dét trengs for å øke norsk matproduksjon og sikre en stadig fornyelse, slik at vi fortsatt er i verdenstoppen hva angår god og riktig mat, sier Ulvan.

Les også: Optimisme for ny byggsort

Neste artikkel

Andelen matkorn kraftig ned