Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kutter millioner i 4H-støtten

Viser totalt manglende forståelse for frivillige, sier 4H.

 4H er den organisasjonen som rammes hardest av regjeringens kutt i støtten til frivillige organisasjoner. Bildet er fra 4Hs landsleir i 2016, på Bygdø Kongsgård. (Foto: Beate Patay)
4H er den organisasjonen som rammes hardest av regjeringens kutt i støtten til frivillige organisasjoner. Bildet er fra 4Hs landsleir i 2016, på Bygdø Kongsgård. (Foto: Beate Patay)

Regjeringen struper rekrutteringen til landbruket, konkluderer 4H etter å ha sett regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018. I budsjettforslaget legger regjeringen opp til å kutte hele støtteordninger for organisasjoner som jobber innenfor mat og landbruk.

Mister 7 mill

Hardest rammes 4H, som mister hele 7.171.000 kroner. Organisasjonen har som formål å «utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker.»

– Regjeringa viser total mangel på forståelse av frivillige organisasjoner når den tror at en organisasjon blir mer fri og selvstendig av å få mindre statlige penger. Alternativet til statlig organisasjonsstøtte som blir gitt på bakgrunn av drift er tidkrevende sponsor- eller prosjektstøtte som krever gjenytelser ofte litt på siden av samfunnsoppdraget vårt, og dyrere aktiviteter og kontingent som gjør det enda vanskeligere å inkludere alle barn og unge, sier generalsekretær Signe Lindbråten i 4H Norge i en pressemelding.

4H viser til at organisasjonen historisk har hatt et nært og godt samarbeid med Landbruksdepartementet og Fylkesmannens landbruksavdeling, der begge parter har fått mye igjen for samarbeidet. 4H er gjennom sine 600 aktive klubber og 50 4H-gårder i hele landet også en av de største og viktigste aktørene som driver med opplysningsarbeid for sunn mat, god helse, landbruk og grønn næringsutvikling.

Les også: 340 000 til besøksgårdene til 4H i 2016

Usikker på framtida

4H skal dessuten jobbe med rekruttering til utdanninger knyttet til naturbruk og lokale ressurser, gi barn og unge opplæring i entreprenørskap og vise frem viktigheten av sunn mat.

Annonse

– Landbruks- og matminister Jon Georg Dale snakker varmt om rekruttering og satsing på landbruksnæringa, men legger nå opp til et dramatisk kutt for alle de organisasjonene som faktisk jobber hver dag for å få barn og unge til å bli opptatt av sunn mat og grønn næringsvirksomhet, sier nestleder i 4H Norge Torgeir Timenes Bell.

Med et kutt i denne størrelsesordenen er han bekymret på vegne av framtida for landbruket og for den gode grasrotaktiviteten i 4H. I begrunnelsen for hvorfor regjeringen legger opp til å kutte hele «Post 1138 Støtte» til organisasjoner, står det i statsbudsjettet:

«Drifta av frivillige organisasjonar bør skje sjølvstendig, og ikkje vere avhengig av årlege statlege overføringar. Landbruks- og matdepartementet legg difor opp til å avvikle ordninga.»

Les også: Vil la ungdommen slippe lettere til

Neste artikkel

Uendra mjølkekvoter for 2018