Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Krise for syrisk landbruk

Matproduksjonen i Syria har aldri vært lavere.

Vanskelig: Matproduksjonen er nå rekordlav i krigsherjede Syria. I løpet av det siste året er produksjonen mer enn halvert. På bildet ses landbruksområder nær den syriske byen Aleppo. (Foto: Urs Flueeler/Colourbox)
Vanskelig: Matproduksjonen er nå rekordlav i krigsherjede Syria. I løpet av det siste året er produksjonen mer enn halvert. På bildet ses landbruksområder nær den syriske byen Aleppo. (Foto: Urs Flueeler/Colourbox)

Nå trengs akutt assistanse for å stanse den økende mat-usikkerheten, konkluderer FN-byråer.

Mange bønder må gi seg

I en ny spesialrapport fra FAO – FNs organisasjon for mat og landbruk – fremgår det at mange bønder i Syria har mistet muligheten til å drive jordbruk, etter fem års konflikt i landet.

«Økende priser og mangel på essensielle ting som gjødsel og frø betyr at bønder ikke har noe annet alternativ enn å forlate matproduksjon, dersom de ikke mottar umiddelbar støtte. Dette vil trolig ha alvorlige konsekvenser, ikke bare for matsikkerheten, men også for tilgangen på mat i landet – som igjen kan føre til ytterligere forverringer», heter det i rapporten.

Matproduksjonen mer enn halvert

Matproduksjonen er nå rekordlav – også på grunn av ufordelaktig vær i deler av det krigsherjede landet. Ikke minst har tørken vanskeliggjort produksjonen. Syriske bønder plantet i fjor rundt 900 000 hektar hvete, mot 1,5 millioner hektar før krigen rammet landet. Produksjonen har falt enda mer; fra et gjennomsnitt på 3,4 millioner tonn hvete før krigen, til 1,5 millioner tonn dette året. Produksjonen er altså mer enn halvert.

– I dag ser vi at nesten 80 prosent av husholdningene i Syria sliter med mangel på mat eller penger til å kjøpe mat. Og situasjonen kommer bare til å bli verre om vi mislykkes i å støtte bønder, slik at de kan opprettholde sine områder og sitt levebrød, sier Abdessalam Ould Ahmed, FAOs assisterende generaldirektør og representant i Nord-Afrika og deler av Midtøsten.

Les også: – Klimatilpasning vår viktigste oppgave

Annonse

Totalt i Syria, er det anslått at 7 millioner mennesker lir av mat-usikkerhet.

Mange gårdbrukere med besetninger har også blitt tvunget til å selge eller slakte sau, geiter og fjørfe. Også veterinærsektoren er påvirket. Den er i ferd med å slippe opp for vaksiner og legemidler, noe som gjør det vanskeligere for bønder med dyr å opprettholde dyras helse og produktivitet.

FAO-støtte kommer inn

For å hjelpe familier med å dyrke mat og satse på levende dyr, har FAO hittil støttet en halv million syrere med distribusjon av mat, frø, levende fjørfe, dyremat og vaksinasjonskampanjer. WFP – verdens matprogram – gir matassistanse til mer enn fire millioner sårbare syrere hver måned, inne i Syria. Rundt 30 prosent av denne assistansen går ut til vanskelig tilgjengelige områder i Syria.

Les også: Frø på Svalbard skal sikre Syrias framtid

Neste artikkel

Utfordrer jordloven