Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jubler over utvidelse av elsertifikatsystemet

Sverige forlenger og øker elsertifikatordningen sin. Det kommer også norske småkrafteiere til gode.

Skryt: Norge og Sverige er enige om en svensk utvidelse av elsertifikatsystemet. – Jeg må berømme olje- og energiminister Terje Søviknes for hva han har fått til. Dette er alt vi har bedt om, sier Knut Olav Tveit, daglig leder i Småkraftforeninga. (Foto: Privat)
Skryt: Norge og Sverige er enige om en svensk utvidelse av elsertifikatsystemet. – Jeg må berømme olje- og energiminister Terje Søviknes for hva han har fått til. Dette er alt vi har bedt om, sier Knut Olav Tveit, daglig leder i Småkraftforeninga. (Foto: Privat)

Norge og Sverige har blitt enige om en svensk utvidelse av elsertifikatsystemet.

Det får Knut Olav Tveit, daglig leder i Småkraftforeninga, til å juble.

– Jeg må berømme olje- og energiminister Terje Søviknes for hva han har fått til. Dette er alt vi har bedt om! Dette står til terningkast seks. Mer enn dette kunne man neppe fått til. Vi er veldig glade. Så får vi bare håpe at det er nok til å balansere markedet, sier Tveit til Bondebladet.

Øker med 18 TWh til 2030

Norge og Sverige har siden 2012 hatt et felles marked for elsertifikater. Elsertifikatsystemet fungerer som en støtteordning til ny produksjon av fornybar kraft.

Norge vil ikke sette nye mål for elsertifikatsystemet etter 2020. I Sverige ble derimot et politisk flertall sommeren 2016 enige om at elsertifikatsystemet skal forlenges og økes med 18 TWh til 2030.

Les mer: Småkraft fusjonerer med Norsk Grønnkraft

Nå er Norge og Sverige enige om hvordan utvidelsen skal foregå.

– Den eksisterende sertifikatmålsettingen er egentlig fylt opp nå. Det betyr at vi risikerte at det ble bygd mye mer fornybar strøm enn etterspørselen etter elsertifikatmarked tilsier, og at prisen på sertifikatene kunne gå mot null. Svenskene kommer til å legge sitt nye mål på 18 TWh inn i markedet. Det kan også norske utbyggere være med og spise av, fram til 2021. Det gjør at vi forhåpentligvis får et velfungerende elsertifikatmarked, sier Tveit.

Bedre balanse

Annonse

Det vil bli en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, mener lederen i Småkraftforeninga.

– Det betyr for det første at de som allerede har blitt tildelt elsertifikater, og som har sett prisene gå kraftig ned, kan håpe på at de stabiliserer seg på et høyere nivå. For det andre vil det definitivt utløse utbygging av mer fornybar energi. Vi hadde risikert full stopp i utbyggingen om dette ikke hadde kommet på plass, sier Tveit.

– Det er ingen tvil om at det vil bli mange letta småkraftutbyggere rundt om i landet. Det blir spennende å se markedets reaksjon de nærmeste ukene, legger han til.

Vært motstand

– At Sverige finansierer dette på egen hånd, var ikke gitt. Det har det vært motstand mot i Sverige. Søviknes og hans folk i Olje- og energidepartementet har gjort en utmerket jobb, sier Knut Olav Tveit.

Norske prosjekter som bygges innen 2021, vil kunne få elsertifikater. I Sverige endres nå siste frist til 2030.

Les mer om elsertifikatmarkedet i Bondebladet denne uka.

Neste artikkel

Avlyser grunnrenteskatt