Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU tilbyr import av 70 000 tonn Mercosur-storfekjøtt

Mercosur ønsker å eksportere langt mer storfe til Europa.

Skuffende: EU vil tillate bl.a. 70 000 tonn storfekjøtt, med lavere toll. Både brasilianske og argentinske forhandlere mener tilbudet er «skuffende». (Foto: Jose Marques Lopes / Shutterstock)

Efta, som Norge er med i, er nå i gang med forhandlinger om en handelsavtale med Mercosur, som består av Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay.

– En slik avtale har kapasitet til å utkonkurrere norsk landbruk, har Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag, sagt i Bondebladet.

EU har vært i samtaler med Mercosur siden 1999. Men nå skal forhandlingene etter planen gå mot slutten. Begge blokkene har som mål å ha en overordnet avtale ferdig i år, siden det er valg i Brasil i 2018.

Men på landbrukssiden er det ennå ikke enighet.

For sensitivt

Mercosur er en gigantisk landbrukseksportør. Blant annet er Brasil verdens største eksportør av storfe- og kyllingkjøtt.

Det får en del europeiske bønder til å skjelve i buksene.

I fjor skulle EU-kommisjonen tilby Mercosur kvoter for storfekjøtt og etanol. Men de ble fjernet fra tilbudet, fordi det var for sensitivt for storfeproduserende land, som Frankrike og Irland.

Mercosur-landene har imidlertid vært tydelige på at det ikke kan bli en avtale uten at særlig storfekjøtt er med.

I forhandlingsrunden som har vært nå i oktober, har EU dermed lagt fram et forslag: De vil tillate inntil 70 000 tonn storfekjøtt og 600 000 tonn etanol, med lavere toll.

Mercosur: Skuffende

Både brasilianske og argentinske forhandlere beskrev tilbudet som «skuffende».

Det lave tilbudet kom som en overraskelse, sier Brasils sjefsforhandler, ambassadør Ronaldo Costa Filho, ifølge Reuters.

Det var langt lavere enn ventet, og vil gjøre det vanskeligere å nå målet om en avtale innen desember, sier Costa Filho.

Brasil alene eksporterte 1 850 000 tonn storfekjøtt i fjor.

Annonse

Til sammenligning er hele den norske produksjonen rundt 80 000 tonn.

Frankrike: Ikke hastverk

– Vi har gjort det klart for EU at det må komme en betydelig forbedring om det skal være håp om å få en avtale, sier Horacio Reyser ved Argentinas utenriksdepartement.

Han vil i tillegg selge mer kylling, ris og frukt til EU enn unionen har tilbudt så langt.

Frankrike ønsker derimot ikke mer Mercosur-kjøtt inn til EU.

President Emmanuel Macron sier nå at Frankrike ikke har noe hastverk med å lage en frihandelsavtale med Mercosur.

En gruppe på 11 land, ledet av Frankrike og Irland, foreslo i utgangspunktet å utsette tilbudet fra EU. Disse landene er særlig sårbare for import av storfekjøtt, etanol, sukker og kylling.

De mente at før man kommer med nye tilbud, burde man vurdere den samlede effekten av allerede inngåtte og framtidige avtaler, og innføre sikkerhetsmekanismer.

Men en annen gruppe på åtte land er ivrige etter å få en avtale, og oppfordret Kommisjonen i et brev om å komme med et godt tilbud til Mercosur.

Advarer mot storfe i avtalen

Bonde- og samvirkeorganisasjonene Copa og Cogeca advarer mot å inkludere storfe i avtalen med Mercosur. De sier det vil føre til kjøtt med lavere matsikkerhet- og dyrevelferdsstandarder, og de er bekymret for veksten og jobbene i distriktene i EU.

De er også bekymret for at det vil være biff og andre dyre kjøttstykker som vil bli importert fra Mercosur, og at det vil gå ut over lønnsomheten til bøndene i EU.

Neste forhandlingsrunde mellom EU og Mercosur er etter planen 6.-10. november.

Neste artikkel

UDI må ha mest mulig informasjon