Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dale: – Bøndene viser seg fra sin beste side

Dale tar aksjoneringen med ro.

Midt blant aksjonistene: – Bøndene viser seg nå fra sin beste side. Dette er en fin markering, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) utenfor Stortinget, hvor tusener av bønder markerte sin misnøye med regjeringens landbrukspolitikk. (Foto: Anders Sandbu)

Midt mellom tusener av bondeaksjonister utenfor Stortinget, får vi øye på landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp). Han mener aksjoneringen i hovedstaden bare er positiv.

– Bøndene viser seg nå fra sin beste side. Dette er en fin markering, i kontrast til tidligere blokader, sier Dale til Bondebladet.

Statsråden sikter da til at Bondelaget fredag klokka 06.00 sist uke begynte en blokade av grossistlagrene rundt om i landet. Aksjonen varte imidlertid bare i omtrent tre timer, og hadde dermed begrenset effekt på utvalget i butikkhyllene.

Men aksjoneringen har også vist seg på andre måter. For eksempel da Østfold-bønder, midt i Gamlebyen i Fredrikstad, satte en mann med «Dale-maske» i gapestokken.

– Hva synes du om å bli satt i gapestokken?

– Jeg registrerer at bønder med en million i subsidier setter meg i gapestokken. Men med så lite hår som jeg har på hodet, er det for sent for meg å være hårsår, sier statsråden.

Les også: KrF: – Vi vil bidra til et godt oppgjør

Dale åpen for ny forhandlingsrunde

Venstres Pål Farstad tok sist uke til orde for at partene nå må sette seg ned igjen ved forhandlingsbordet og komme fram til en ny og bedre avtale, snarere enn at oppgjøret går til Stortinget. Også SV mener tilbudet fra staten, som opprinnelig var på 410 millioner kroner, burde vært sendt i retur til partene. Nå ligger dette tilbudet på Stortinget, hvor oppgjøret skal landes 16. juni.

Hvordan ser så Dale på en ny forhandlingsrunde, etter at både Bondelaget og Småbrukarlaget brøt forhandlingene?

– Det har kommet signaler om det fra Stortinget. Hvis jordbruket, basert på de signalene, nå ønsker å bringe oppgjøret tilbake til forhandlingsbordet mellom staten og bondeorganisasjonene, er jeg åpen for det. Men det initiativet må i så fall komme fra jordbruket, sier han til Bondebladet.

I sin tale til aksjonister og andre intereresserte foran Stortinget, kom han igjen inn på «moderasjonslinja» andre yrkesgrupper må vise i sine respektive lønnsoppgjør i år, og at jordbruket må rette seg etter samme linje.

Annonse

– Det produseres nå mer mat enn noen gang. Verken dagens regjering eller fremtidige regjeringer vil noen gang se bort fra moderasjonslinja i inntekts- og lønnsoppgjør. En regjering kan saktens love det, men vil ikke kunne holde et slikt løfte, sa Dale i sitt innlegg, som kun høstet høflig applaus.

Les også: Brudd i jordbruksoppgjøret

Rammer hardt økonomisk

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes klargjorde i sin tale fra Løvebakken hva årets oppgjør egentlig handler om, og hvilke konsekvenser det får for enkeltbønder om man går inn for statens tilbud.

– Årets oppgjør handler om å sikre forbrukerne god, kvalitetsfull mat også i framtida. Vi må sikre ressursene der de ligger. Det handler om å ha landbruk i hele landet. Regjeringens tilbud var ikke et løft for landbruk over hele landet, og staten viste under forhandlingene ingen vilje til å tette inntektsgapet. Dét skjer gjennom kroner, og ikke prosent, og det er dét vi marsjerer for her i dag, sa Bartnes og fortsatte:

– Jeg kjenner selv bønder som med regjeringens opplegg vil tape 70 000 til 80 000 kroner per årsverk, og det er de som vil tape mer enn dette også. Talltriksing fra regjeringen er heller ikke noe som vil tette inntektsgapet.

Han er klar på at Stortinget nå får en sjanse til å synliggjøre hva de står for i landbrukspolitikken.

Sps Geir Pollestad mener det klinger hult når Høyre og Frp snakker om å verne om forhandlingsinstituttet.

– Disse partiene, som fremstår som om de er så opptatt av dette, er i virkeligheten de største motstanderne mot forhandlingsinstituttet. Selvsagt kan Stortinget nå forbedre statens opprinnelige tilbud. Det handler om politisk mot. Sp mener det vil styrke, snarere enn å svekke, instituttet om vi på Stortinget behandler og forbedrer oppgjøret, sa Pollestad i sitt innlegg.

Les også: Sp: – Regjeringen svikter norsk matproduksjon

Neste artikkel

Rekorddårlige målinger for norsk mat