Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SNO undersøker gjenværende ulver

Departementet har sendt naturoppsynet ut for å undersøke de gjenværende ulvene i Osdal- og Julussarevirene.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil undersøke om ulvene tilhører de to flokkene før han eventuelt gir ny fellingstillatelse. Foto: Anders Sandbu
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil undersøke om ulvene tilhører de to flokkene før han eventuelt gir ny fellingstillatelse. Foto: Anders Sandbu

Jegerne som felte 16 ulv i Julussa og Osdalsflokkene fant flere ulv, og har bedt departementet om fellingstillatelse. Departementet har foreløpig ikke gitt det.

– Vi har bedt Miljødirektoratet undersøke om det ulv igjen i disse revirene. Det gjøres nå undersøkelser av spor, og det letes etter DNA fra ulv som går igjen. Det er Statens naturoppsyn som følger opp dette arbeidet i felt, skriver statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima og Miljødepartementet i en epost.

Selv om jakten nå har opphørt, sier Lunde at de to flokkene skal tas ut. Det er verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis betyr at de to ulverevirene skal tømmes for ulv.

Annonse

– Vi har fremdeles som utgangspunkt å ta ut alle ulvene i de to opprinnelige flokkene. Før vi gjør en ny vurdering, er det imidlertid nødvendig å vite om ulv som går igjen tilhører de to flokkene, eller om det er nye ulver som har vandret inn, skriver Lunde.

Lars Bendik Austmo er seksjonsleder for Rovvilt i Statens naturoppsyn, og sier de må ha DNA-prøver for å være sikre.

– For å være sikker på at det ikke er kommet inn andre individer er vi nødt til å få DNA-prøver. Da tar det den tiden det tar å finne DNA spor og sende det inn til Rovdata. Jeg sitter ikke i Hedmark, men jeg forstår at det er endel snø der. Under tungt snøfall er det vanskelig å finne spor, men så snart det gir seg er det mulig å komme ut.

Han sier videre at disse prøvene kan hentes fra avføring, og i noen tilfeller fra urin.

Neste artikkel

Minst 23 sauer drept av ulv i Marker