Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Renteøkning vil gi tøffere forhandlinger

Økonomer spår tøffere jordbrukshandlinger i år, dersom renta går opp. Og det skal den, ifølge prognoser.

Prognoser viser at renta, som lenge har vært svært lav, nå skal gå opp. Det kan gi langt dyrere jordbruksoppgjør – og et enda tøffere forhandlingsklima i år. Her er småbrukarlagsleder Merete Furuberg, bondelagsleder Lars Petter Bartnes og landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) under jordbruksoppgjøret i 2017. Foto: Anders Sandbu

Rentekostnadene har vært rekordlave i de siste årenes jordbruksoppgjør. Det viser tall fra Budsjettnemnda. I fjor var rentekostnadene nede i 371 millioner kroner. Det er riktignok 11 millioner høyere enn i 2016, men svært mye lavere enn årene før. En topp ble nådd i 2013, da kostnadene var oppe i 1421 millioner.

Årsaken til de lavere kostnadene er en kombinasjon av gunstig rentenivå og prisutvikling. Men nå er det ventet at renten skal opp. Det kan gjøre jordbruksoppgjøret flere hundre millioner dyrere, skriver Nationen torsdag. Konsekvensen kan igjen bli et enda tøffere forhandlingsklima i år.

– Ja, hvis renten går opp uten god hjelp fra annet sted, er det slik. Det er vanskelig å komme fra, sier avdelingsleder Lars Johan Rustad i Nibio til avisen.

Annonse

Rustad er også sekretær for Budsjettenemnda for jordbruket, som torsdag legger fram grunnlagstallene for årets jordbruksoppgjør.

Rustad får støtte fra BI-topp.

– Lav rente har gjort at rammen i jordbruksoppgjøret har kunnet være lav. Når renta blir høyere, blir konsekvensen isolert sett at støttebehovet for å oppnå inntektsvekst for bøndene blir høyere. Økende rente gir dyrere jordbruksoppgjør, sier førsteamanuensis Ivar Gaasland ved Handelshøyskolen BI til Nationen.

Neste artikkel

Ingen konkurssmell etter tørken