Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordmange ulv felt i lisensjakta

28 ulv av kvoten på 42 ble felt.

Departementet åpnet for første gang for felling i etablerte revir. (Illustrasjonsfoto: Volodymyr Burdyak/ Colourbox)

Etter at det i fjor ble åpnet for lisensfelling av ulv, er det felt 28 ulver av en samlet kvote på 42. Dette er det høyeste antallet fellinger som noen gang er registrert i forbindelse med lisensfelling av ulv i Norge, melder Miljødirektoratet

– Årets lisensfellingsperiode har gitt de høyeste antall fellinger noensinne. Årsaken er at det ble satt en høyere kvote enn tidligere og at Klima- og miljødepartementet for første gang åpnet for felling i etablerte revir, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Knapt påvist ulv

Ulvebestanden har de siste to årene ligget over bestandsmålet Stortinget har satt på fire til seks årlige ungekull innenfor den vedtatte ulvesonen i deler av Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold.

Resultatet etter at lisensfellingsperioden ble avsluttet 31. mars, er at 24 ulver ble felt av lisensjegere . I tillegg ble fire ulver felt av Statens naturoppsyn og et kommunalt fellingslag.

Annonse

– Selv om det samlet sett er felt et stort antall ulv, er det flere regioner hvor kvoten ikke er fylt. Årsaken til dette er først og fremst at det i regioner utenfor Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold knapt har vært påvist ulv i lisensfellingsperioden, sier Hambro.

Antallet påviste ulv har økt

Antall påviste ulver i Norge har økt de siste årene. Rovdata rapporterte i fjor om mellom 105-112 ulver i Norge vinteren 2016/2017, hvor omtrent halvparten var ulver med tilhold på grensen til Sverige. De fleste er påvist innenfor ulvesonen, hvor det etter rovviltforliket skal være høy terskel for å felle ulv.

Unge streifdyr som beveger seg utenfor ulvesonen kan likevel gjøre stor skade i områder som er prioritert for beitedyr, skriver Miljødirektoratet.

I tillegg til fellingen av de 28 ulvene fra lisensfellingskvoten er det også felt to ulv etter vedtak om skadefelling.

Også i Skandianavia totalt var det rekordmange felte ulv.

Neste artikkel

Ulv drepte elgkalv nær Sognsvann