Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Føler seg dolket i ryggen

Trist, tragisk og uvirkelig. Slik opplever minkoppdretter Bengt Åreskjold Oftedal på Byberg i Sola beslutningen om å legge ned pelsdyrnæringa.

Pelsdyrbonde: Bengt Åreskjold Oftedal driver med mink, og har satset mye penger på å få driften opp å gå. (Foto: Øystein Heggdal)
Pelsdyrbonde: Bengt Åreskjold Oftedal driver med mink, og har satset mye penger på å få driften opp å gå. (Foto: Øystein Heggdal)

Han føler seg dolket i ryggen av regjeringspolitikerne. For 12 måneder siden fikk næringa beskjed om å satse videre på en bærekraftig utvikling. Så er det kroken på døra nå, brått og uventet.

– Pelsdyrnæringa står på egne føtter og bruker fôr basert på slakteavfall, helt som Høyre og Frp ønsker. Så vedtar de å legge ned hele næringa brått og uventet. Det går an å forstå at det er politikerforakt her i landet. Jeg stoler ikke på at politikerne vil ta vare på meg. Høyre og Frp sier åpent at dette er en avtale med Venstre, de ofrer oss i bytte med bl.a. en streng innvandringspolitikk. Etter dette sliter jeg med å stole på politikerne, sier Bengt Åreskjold Oftedal.

Investert 10 millioner

Han har investert ca. 10 millioner på gården for å få driften opp å gå, og er sterkt bekymret for økonomien. Driftsbygninger med innredning kan ikke brukes til annet enn pelsdyroppdrett, og vil takseres til null etter en avvikling.

Gården har også 230 mål dyrket mark, og for 10 år siden var den taksert til 10 millioner kroner. Før pennestrøket i regjeringserklæringen søndag 14. januar regner Oftedal med at verdien var 12-14 millioner.

– Hva sitter jeg igjen med i dag? Det er ganske skremmende, sier Oftedal.

Han omsetter for 5-7 millioner kr i året på gården, og sitter igjen med 800 000 kr i overskudd etter lønn.

Annonse

Vil være bonde

– Hva tenker du om framtiden?

– Det er pels jeg kan. Derfor vil jeg fortsette så lenge det er rammevilkår for å drive, med fôrproduksjon som i dag. Vi drev melkeproduksjon på gården før vi gikk over til mink i 2000, men jeg ser ikke for meg å bygge opp ny melkeproduksjon i en alder av 53 år i 2025.

– Jeg ønsker å være bonde, men har ikke valgt noen ny produksjon. Politikerne snakker om å omstille oss, men til hva? Først skal de betale for å omstille oss, så skal de betale oss for å produsere noe det allerede er for mye av. Kanskje må jeg prøve å få annet arbeid, hvis noen vil ansette en 53-åring om sju år, sier Oftedal.

Mange ble overrasket

– Tror du det blir politisk omkamp om pelsdyra?

– Politiske omkamper vil nok dreie seg om erstatning. Men det er lov å håpe, ingenting hadde vært bedre enn om hele opplegget ble reversert. Det er mange som føler seg dolket i ryggen, og jeg vet at lokalpolitikere i Høyre og Frp. ble like overrasket over avviklingsvedtaket som oss i næringa.

– Og hvis du vil ha ny pelsjakke etter 2025 må det bli importert vare?

– Ja, tollerne kan få mange pelskrager å sjekke. Og dansk pelsdyrnæring står med vidåpne armer og ønsker slakteavfallet vårt. Kanskje vi skal selge råstoffet og tjene penger på danske pelsdyr, sier Bengt Åreskjold Oftedal.

Neste artikkel

Åpner opp for dagpendlere