Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU vil la olja ligge i Arktis

I sin nye politikk for bærekraftig utvikling i de arktiske områdene går EU-kommisjonen inn for at olje, gass og kull blir liggende under jorda.

– For å oppnå dette, skal kommisjonen samarbeide med sine partnere for en multilateral forpliktelse om ikke å tillate videre utvinning av hydrokarbon-reservene i Arktis eller tilliggende regioner, og til ikke å kjøpe slike produkter om de likevel produseres, sier EU-kommisjonen.

EU-kommisjonen skal åpne et nytt kontor på Grønland og sette inn EU-midler for å fremme bærekraftig utvikling i et område der klimaendringene merkes mer enn andre steder.

– Arktis varmes opp tre ganger så raskt som resten av planeten. Smelting av is og tining av permafrosten i Arktis bidrar til å sette fart i klimaendringene og har enorme konsekvenser, sier EU-kommissær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevicius.

Annonse

Hovedmålene for EUs Arktis-politikk blir å bidra til dialog og internasjonalt samarbeid, gå aktivt inn for å takle følgene av klimaendringer og støtte bærekraftig utvikling i regionen.

– Dette er et ekstremt viktig grep fra EU. Nå ser vi allerede hvordan etterspørselen etter norsk olje og gass begynner å fordufte. Dette forslaget har Bellona jobbet for i 25 år, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.

Han mener forslaget setter en stopper for prosjekter som Wisting og Johan Castberg. (NTB)

Neste artikkel

600 millioner færre fugler i EU på 40 år