Målet er å avle fram griser som er sunnere, mer lønnsomme og som smaker bedre.
– Vi opplever i liten grad å bli mistrodd, men det blir påpekt enkelte ganger, sier direktør Per Berg i Nortura.
Anne Cathrine Whist har ikke opplevd at Tine blir mistrodd fordi de betaler for forskning.
Dersom forskning er finansiert av kjøtt- og meieribransjen, er det mange som ikke tror på den, erfarer Nina Kristiansen, som har vært redaktør for forskning.no i 15 år. Hun mener hun sitter med løsningen.
Hva er det egentlig som gjør at noen kuer produserer mer metan enn andre? NMBU-forsker Angela Schwarm leter etter svar, men finner langt oftere nye spørsmål.
Norsvin-forskning skal gi bedre metoder for å befrukte gris på laboratoriet, samt frakte frosne embryoer til purker i Norge og utlandet.
For å begrense importen av protein til norske produksjonsdyr, ser forsker Alemayehu Kidane ved NMBU på effekten av å optimalisere norsk fôrkorn.
Innlandet Bondelag mener nye nordiske kostholdsråd må forankres i et bredt og faglig godt grunnlag. Hittil er kun klimaaspektet vektlagt, og animalsk produksjon er vurdert negativt.
I prosjektet skal Norsvin jobbe med vitrifisering av embryo. – En veldig rask frysingsmetode som må brukes for griseembryoer, forklarer Reina Jochems
Nibio starter opp arbeid med et nytt nasjonalt program for jordovervåking. Instituttet mener programmet vil kunne gi Norge en internasjonal posisjon på området.