Gardsbrenneriet har spesialisert seg på å nytta frukt og bær som tidlegare ikkje gav meirverdi for bonden grunna kvalitetsavvik. I tillegg har dei no utvikla eit heilt nytt produkt – brennevin av myse.
– Vi står uten et effektivt plantevernmiddel for å håndtere nye angrep fra en skadegjører med skadepotensial på 100 prosent, sier fagansvarlig for kjernefrukt i Gartnerhallen.
Det går mot slutten av årets morellsesong. – Det har vore betydeleg mindre morellavlingar enn i 2018, men det ser bra ut for plommer, eple og pærer, seier Endre Bjotveit, rådgjevar frukt i Norsk landbruksrådgiving.
Grethe Bergflødt Sylling spesialiserer seg for å bli god på epler for konsum. – Fokus og hard jobbing er viktig for å skape lønnsomhet, sier hun.
Annethvert solbær som høstes i Norge kommer fra Røyse i Hole kommune. Da er det ikke rart at solbæra lå til grunn for å starte et lokalt presseri.
Det er flere år siden det har vært så klare prognoser, melder Nibio.
Samarbeid i verdikjeden sikret butikksalg av epler med kosmetiske skader i høst.
Norge blant de første landene med digital løsning.