Norge importerte rekordmye grovfôr under tørkekrisen i 2018, men smittestoffer ble i veldig liten grad funnet i importfôret. Det viser ny rapport.
Sauer sultet ihjel hos Thomas Gleng. Nå er besetningen fin igjen. Mattilsynet har forlanget at han avvikler saueholdet. Hårreisende, sier nabo. Mattilsynet går for langt, sier tilførselsleder for småfe i Nortura. Dyra har det bra, sier veterinæren.
Thomas Gleng kan begynne med sau igjen med en gang han har avviklet dyreholdet sitt, bekrefter Mattilsynet.
– Jeg har aldri, aldri gått fra fjøset uten å påse at det er nok fôr til neste stell, sier Thomas Gleng.
Helge Sveinsvoll legg mesteparten av graset i plansilo, men har ein del rundballar i tillegg. Mjølkebonden leiger inn sjølvgåande finsnittar i slåtten, men arbeidstempoet bestemmer han eller ho som sit på hjullastaren.
Godt grovfôr betyr mindre bruk av kraftfôr, men det er mange faktorar som skal stemme for å få til prima grovfôr. Fleire bønder burde tenkje enno meir på detaljar før og under slåtten, meiner Ragnvald Gramstad.
Skal kraftfôr til drøvtyggere koste mer enn kraftfôret til andre husdyr i framtida?
Har du hørt at norsk landbruk er avhengig av soya fra Brasil? Ifølge den nye rapporten kan vi faktisk produsere proteinet vårt selv.
På sikt kan dyrefôret vårt være bortimot 100 prosent norsk, sier Einar Frogner etter å ha ledet en arbeidsgruppe om å øke norskandelen.
Fylkeslederen i Møre og Romsdal mener Bondelaget sentralt burde ha kjørt hardere på budsjettmidler i oppgjøret, samt prioritert stimulering av grasbasert, distriktsretta husdyrproduksjon høyere.