Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Morellsuksessen i Lærdal

Lærdal har lykkes med morellproduksjon, takket være samarbeid og felles innsats av produsentene.

– Ingenting er bedre enn en skikkelig krise hvis man vil ha endringer, sier daglig leder Harald Blaaflat Mundal i bondeeide Lærdal Grønt SA.

Utviklingen gikk nemlig imot Lærdalsbøndene på 1990-tallet. I 1994 ble Heistads konservesfabrikk nedlagt. Produsentene mistet den store kunden på potet og grønt, og måtte finne nye lønnsomme produksjoner.

To år senere ble lakseparasitten Gyrodactylus salaris påvist i den lakserike Lærdalselva, og det var ingen vei utenom rotenonbehandling.

Laksen forsvant, og med den en viktig inntektskilde for mange grunneiere.

Laksen og fiskerne er omsider på vei tilbake 20 år senere, og håpet er at elva blir formelt friskmeldt til neste år. Kanskje vender både britisk adel og kongelige norske fluefiskere tilbake til Lærdalselva?

Folket er styrken

Det var krisestemning i bygda på siste halvdel av 1990-tallet, men frukt- og grøntmiljøet smuldret ikke opp. Tvert imot, bøndene satte seg sammen for å finne ut hvordan de skulle komme videre.

Annonse

I denne fasen ble det tatt to beslutninger som har bidratt til å løfte produksjonen mot nye høyder. Den ene var å etablere Lærdal Grønt. Den andre var å prøve ut moreller. I dag står Lærdal for 40 prosent av morellproduksjonen i Norge.

– Folket er styrken i Lærdal Grønt, og styret er opptatt av det som skal skje framover. Det har utviklet seg en kultur for samarbeid i bygda. Ingen kunne moreller da de startet opp, det var en søken etter kompetanse. Da var det heller ikke noen som kunne si «sånn gjorde vi det før», sier Harald Blaaflat Mundal.

Lokalprodusenter for Bergen

Lærdal Grønt ble etablert i 1999 og eies av 42 store og små produsenter. Poteter og grønt leveres gjennom Bama til dagligvaremarkedet i Bergensområdet og Sogn og Fjordane. Moreller og bringebær går til hele landet, og på industri er Lerum den store kunden.

«Lærdal» er et varemerke i Bergen, og bergenserne ser på lærdalsbøndene som lokale leverandører. Om høsten kjører mange pensjonister fra Bergen til Lærdal for å kjøpe poteter og gulrøtter på «sin» gard.

Les mer i Bondebladet nr. 44.

Neste artikkel

Tror Nansen blir en etterspurt matpotet