Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slår et slag for klimagrisen

Samvirke: – Mer fôreffektiv slaktegris bra for klimaet

Langt mer fôreffektiv: Den norske slaktegrisen bruker i dag 80 kilo mindre fôr på å nå slaktevekt enn den gjorde for 50 år siden. (Foto: Bondebladet)

Den norske slaktegrisen bruker i dag 80 kilo mindre fôr på å nå slaktevekt enn den gjorde for 50 år siden. En mer fôreffektiv gris betyr en mer klimavennlig kjøttproduksjon, konkluderer Norsk Landbrukssamvirke (NL) på sine hjemmesider.

– Når slaktegrisen bruker mindre fôr for å nå ønsket slaktevekt, bidrar det til å redusere klimagassutslippene, sier NMBU-forsker Laila Aass i avl og genetikk.

– Sparer 7,5 prosent av kornarealet

NL viser til at den mengden fôr som slaktegrisen spiser mindre, i dag utgjør 7,5 prosent av Norges samlede kornareal. I tillegg kommer klimagassutslippene knyttet til fôrproduksjonen.

– Det er knyttet klimagassutslipp til fôrproduksjonen både i form av energi fra innhøsting av korn og bearbeiding av kraftfôr. Når grisen spiser mindre kraftfôr, reduserer vi disse utslippene, forteller Aas.

Hun tror forskning, utvikling og avlsarbeid kommer til å bli viktigere framover.

Annonse

– Ny teknologi spiller helt klart en viktig rolle framover. Husdyravl er et viktig verktøy for enda mer klimavennlig matproduksjon. Her tror jeg spesielt nye målemetoder vil muliggjøre inkludering av nye egenskaper, sier hun.

Les også: Kraftfôr med mer norsk råvare

Les også: Danske slakterier kriger om grisene

Neste artikkel

Få matfunn over grenseverdien