Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk Landbrukssamvirke og Eat skal samarbeide

Går sammen for å finne framtidsløsninger.

– «Foods of Norway» skal erstatte vår fôrimport, som er laget av Soya fra Brasil, med norske fôrvarer, forklarer Ola Hedstein. (Arkivfoto: Bjørnar Frønes)
– «Foods of Norway» skal erstatte vår fôrimport, som er laget av Soya fra Brasil, med norske fôrvarer, forklarer Ola Hedstein. (Arkivfoto: Bjørnar Frønes)

Eat-konferansen går av stabelen i Stockholm i dag og i morgen. Eat har som mål å finne løsninger for å møte fremtidens behov for et sunnere og mer bærekraftig matproduksjon.

– Vi er inspirert og berørt av Eat-initiativet og ønsker å jobbe sammen med alle gode krefter som vil gi verden mat på en bærekraftig måte, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, i en pressemelding.

– Norge må ta ansvar for å produsere mer mat, men det må gjøres på en sunn og bærekraftig måte. Med Norsk Landbrukssamvirke har vi fått store deler av landbruket og den norske matindustrien med på laget, sier dr. Gunhild Stordalen.

Verdensledende på dyrevelferd

«Viktige produksjonsarealer i dag vil få svekket produksjonsevne på grunn av klimaendringer. Det kommer til å bli viktige å produsere nok mat uten å overskride med naturens tålegrenser. På tross av at kun tre prosent av Norge er produktivt jordbruksareal er det utviklet en verdikjede for mat som i dag er landets største fastlandsindustri», heter det i pressemeldingen.

Les også: – Feiloppfatninger om landbruket

– Norsk matproduksjon er full av suksesshistorier. Bøndene har vist seg å være gode entreprenører, industribyggere og industrieiere som har formet og utviklet store deler av norsk matindustri. Vi er stolte av å være verdensledende på god dyrevelferd og lavt antibiotika forbruk, sier Hedstein.

Annonse

– Framtidas matproduksjon må skje på naturens premisser. Det innebærer at flere må la seg inspirere av bønder som ønsker å produsere mat slik vi gjør i Norge og norske bønder strekke seg etter å bli enda bedre, sier Stordalen.

«Foods of Norway»

Norsk Landbrukssamvirke var en av initiativtagerne til forskningsprosjektet «Foods of Norway». I prosjektet skal det forskes på muligheten for å utnytte mikroalger, tang og tare, eller biomasse fra treindustrien som energi og direkte kilde til nitrogen og protein.

Les også: Gigantisk soyaforbruk i Norge

– Slik blir det kanskje mulig å fôre husdyrene våre med proteiner fra alger som råvarer i fôr. «Foods of Norway» skal erstatte vår fôrimport, som er laget av Soya fra Brasil, med norske fôrvarer. Målet er et fremtidig eksportprodukt som skal deles av hele verden, sier Hedstein.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag