Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mener stordrift er miljøfiendtlig

– Flere tilbringer mer tid på veien enn på jordet.

Lange avstander: – Det er nesten ingen grenser for hvor langt unna gården folk leier jord, sier kornbonden Ole Kristian Sørlie. (Foto: Privat)

Kornbonden Ole Kristian Sørlie i Elverum mener stordrift er lite miljøvennlig.

– Flere tilbringer mer tid på veien enn på jordet, sier han.

Det er noe som skurrer når leiejorda ligger langt fra hovedgården samtidig som landbruket skal kutte utslippene. Det mener kornbonden Ole Kristian Sørlie i Elverum i Hedmark.

– Jordbruket er pålagt miljømål og må kutte utslipp, og da er det et paradoks at folk bygger sauefjøs til 1000 vinterfôra og digre storfefjøs når det fører til så mye kjøring på vei. Det er nesten ingen grenser for hvor langt unna gården folk leier jord, sier han.

Vei og jorde

Sørlie mener det er investeringer på gården som gjerne driver behovet for mer leiejord.

– De føler at for å få nok inntekt må de drive stort, særlig om de har investert en del. Folk kjøper seg raskere traktorer med høyere hastighet. De sparer tid, men det går mye diesel og det blir en kostnad som jeg stiller spørsmål ved.

Les også: VIDEO: Simen sliter med å kjøpe gård

Han synes likevel det er gått for langt, og at det er vanskelig å forene all kjøringen med utslippskutt i landbruket.

– Jeg vet om flere som må kjøre 15–25 kilometer hver vei for å bringe avlinga hjem til fjøset. Da blir det slik at de tilbringer like mye tid på veien som på jordet.

«Mindre og mellomstore familiebruk leier stort sett arealer i nærområdet»

Ole Kristian Sørlie, kornbonde og tidligere lærer
Annonse

Selv driver han 135 mål med korn i tillegg til å være lærer.

– Mindre og mellomstore familiebruk leier stort sett arealer av naboen eller andre i nærområdet. I en del mindre bygder er det ofte ikke nok areal i bygda, og de som driver stort må lenger av gårde.

Les også: – Kvalitet og volum må belønnes

Korn og gras

Kornbonden understreker at store avstander først og fremst er et problem dersom produksjonen er gras.

– Hvis du driver med kornproduksjon og du har produksjon to steder, flytter du bare treskeren én gang. Dersom du skal flytte avlingen og husdyrmøkka, blir det noe annet. Tenk så mye transport det er med rundballer, sier han.

I produksjoner som er mer avhengige av vekstskifte, har Ole Kristian Sørlie forståelse for at det blir større avstander.

– Mange som driver med poteter eller grønnsaker kjører langt. Det er helt annerledes. Det er noen produksjoner du må flytte på for å ha en sykdomsfri produksjon. Poteter, og spesielt grønnsaker, er også høyverdiproduksjoner, som gjør at det lønner seg. Prinsipielt er det likevel ikke bra å befinne seg for mye på veien, sier Sørlie.

Les også: Tror på et marked for gamle kornslag

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag