Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Marthe (25) er «Helt Sjef»

Møt «Helt Sjef»-vinner Marthe Bogstad.

Marthe Bogstad er 25 år, fulltidsbonde, leder i Akershus Bygdeungdomslag og kaptein på det lokale damelaget – Borgen IL damer. Foto: Anders Sandbu
Marthe Bogstad er 25 år, fulltidsbonde, leder i Akershus Bygdeungdomslag og kaptein på det lokale damelaget – Borgen IL damer. Foto: Anders Sandbu

25-åringen fra Kløfta i Akershus gikk tidligere i sommer til topps i talentkonkurransen «Helt Sjef». Prisen deles ut til en yrkesaktiv person under 30 år som viser innsatsvilje og engasjement langt utover det vanlige.

Valgte bonde foran BI-menn

– Å få denne prisen av Frode Kyvåg var veldig tøft! Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne foran pene BI-menn i dress og butikkledere som bevisst jobber for å klatre på karrerestigen. Men i mine øyne er det jeg som har det viktigste yrket – selv om jeg i motsetning til de andre kandidatene er møkkete på jobb, sier Marthe Bogstad til Bondebladet.

Vi møter henne hjemme på gården i Randbygrenda, halvannen mil fra Gardermoen. Familiegården overtok hun i januar, og siden har hun vært fulltidsbonde. Foreldrene hjelper til, men det er Marthe som er sjefen. Slik hun er på de fleste områder. 25-åringen er også leder i Akershus Bygdeugdomslag på tredje året, sitter i styret i Akershus Bondelag, har vært sentral i barne- og ungdomsorganisasjonen 4H, og er dessuten kaptein på det lokale damelaget – Borgen IL damer.

– Du blir vant til å ta avgjørelser når du alltid har gjort det. Slik er det i fotballen også. Jeg tør å si ifra, sier den unge fulltidsbonden.

I et av Norges mest attraktive landbruksområder, har hun okser, kalver og kviger på beite. Videre driver hun med korn og gras, og har 330 mål skog. Fra 2016 starter hun opp igjen melkeproduksjon i samdrift, etter ti år.

Bygger nytt fjøs

Marthe har nok av jern i ilden. Det største prosjektet er utvilsomt bygging av nytt fjøs. Byggearbeidene startet tidligere i sommer, og fjøset skal stå klart før jul.

– Fjøset var så slitent at noe måtte gjøres. I det nye fjøset blir det plass til 45 melkekyr pluss påsett. Fjøset er på 1350 kvadratmeter og koster meg 10 millioner kroner – pluss at jeg har kjøpt familiegården. Jeg må jobbe en stund nå...

Marthe skal også snart flytte inn i et gammelt hus som stod på tunet fra før. Men først skal det pusses opp. Også det er et omfattende og kostnadskrevende prosjekt. Å skaffe finansiering til det hele, høres enkelt ut når Marthe forteller:

– Banken så på gården her, og så fikk jeg låne 10 millioner. Innovasjon Norge og Landkreditt bidrar. Fra førstnevnte har jeg fått 1 millioner i støtte. På denne gården har man et pantegrunnlag – ellers hadde jeg ikke fått låne en krone.

Vil utgjøre en forskjell

25-åringen ønsker å utgjøre en forskjell i lokalsamfunnet. Det gjør hun blant annet ved å innvie de aller yngste i hva det vil si å drive en gård.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne foran pene BI-menn i dress

Marthe Bogstad om å bli "Helt sjef"
Annonse

– Jeg driver en aktivitetsgård der jeg tar imot barnehagebarn og arrangerer gårsbursdager. Det var mamma som startet opp denne gården, da jeg var seks år. Da jeg hadde gjennomført militæret, overtok jeg aktivitetsgården. Vi arrangerer to-tre barnebursdager i uka og tar imot 70-90 barn om gangen.

Barna setter stor pris på denne typen bursdagsfeiring.

– De liker å være her, og synes det er spennende. Her lærer de forskjellen på en ku og en gris, og de får blant annet prøve å melke. Det er veldig lærerikt for barna.

– Hvordan får du tid til alt det du gjør?

– Det har ikke vært noe problem hittil, så lenge jeg har med pappa. Han hjelper til med gården, og så hjelper jeg han med klipping i borettslag. Ledervervet i Akershus Bygdeungdomslag er en «småting» innimellom det andre. Fotballen er jeg med på fire ganger i uka, om kveldene. Da rekker jeg å ta fjøset og spise først. På fotballen klager lagvenninnene over at jeg alltid kommer fem minutter for seint, men som fulltidsbonde er jeg ikke ferdig på jobb klokka 16.

Punkt én: Få opp produksjonen

Med 10 millioner i lån, legger hun ikke skjul på at det kommer til å bli tøft jobbmessig og økonomisk framover. Men Marthe har trua:

– Dette skal gå. Først må jeg få opp produksjonen raskt, og så må jeg få en kvalitet på det jeg skal levere. Både mamma og pappa er gode rådgivere – de var selv gode melkebønder. Alle i familien er dessuten utdannet agronom.

Vinneren av «Helt Sjef» fikk en reise til 20 000 kroner og en egen ledercoach. Noe reising blir det ikke tid til i år, men hun håper coachingen kan ta henne et steg videre som sjef:

– Jeg håper å kunne utvikle meg som leder, og kanskje det blir noe livs- og økonomiveiledning. Kanskje kan noen hjelpe meg til å se potensialet i gården. Det er dette jeg vil leve av og med: Utvikle gården.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag