Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lite Fusarium til tross for våt sommer

Få funn av Fusarium-artene som produserer DON.

Det har vært tørt og lite Fusarium de to foregående sesongene. – Vi antar at smittepresset i planterester har vært vesentlig redusert i forhold til tidligere, forteller forsker Guro Brodal ved NIBIO. (Foto: Jon Schärer)

Den siste tiden har Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) samlet stikkprøver av korn i mer eller mindre modne åkre.

Resultatene viser at selv om det er en del Fusarium i årets korn, finnes det lite av de Fusarium-artene som produserer soppgiften DON (deoxynivalenol), skriver NIBIO på sine nettsider.

Kun i høsthvete

Det er denne soppgiften NIBIO tidligere har funnet mest av. DON ble kun påvist i en prøve av høsthvete, og da bare i et moderat nivå.

– Det har vært mer enn nok nedbør i sommer for at fusariumsoppene skal kunne utvikle seg, men det har også vært uvanlig kjølig. På Østlandet har temperaturen generelt ligget 1 til 2 grader under normalen i mai og juni. Ut fra at det var tørt og lite Fusarium de to foregående sesongene, antar vi at smittepresset i planterester har vært vesentlig redusert i forhold til tidligere, forteller forsker Guro Brodal ved NIBIO.

T-2 og HT-2

En del av prøvene var imidlertid smittet av andre Fusarium-arter enn NIBIO vanligvis finner.

– Smitte av Fusarium poae, en sopp som blant annet kan danne giftstoffet nivalenol (NIV), ble funnet i nesten halvparten av prøvene (bygg, havre, hvete). Vi fant dessuten noe Fusarium langsethiae i bygg og havre. Dette er en sopp som kan produsere giftstoffene T-2 og HT-2. Det er ikke analysert for andre soppgifter enn DON i stikkprøvene, sier Brodal.

Annonse

Les også: Tar ansvar for korn med høye DON-verdier

Etter at prøvene ble samlet inn har det igjen kommet betydelige mengder nedbør, noe som gir risiko for utvikling av mykotoksiner.

– Om det våte været fortsetter, er det fremdeles muligheter for utvikling av sopp og soppgifter. Men, fram til forrige uke, så kvaliteten på årets kornavling bedre ut enn man kanskje kunne frykte, sier Guro Brodal.

Les også: Nytt klima kan gjøre korn helseskadelig

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag