Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Konkurransetilsynet sier nei til Nortura og KLF

Vil stikke kjepper i hjulene for samarbeid.

Motbakke: Styreleder i Nortura Sveinung Svebestad (t.v.) og hans motpart Ståle Gausen i KLF vil samarbeide om markedsregulering. Dårlig idé, mener Konkurransetilsynet. Foto: Anders Sandbu

Nortura og Kjøtt- og fjærfebransjens landsforbund (KLF) ba tidligere i år om at det opprettes et råd for markedsbalansering av kjøtt og egg, og at både Nortura og KLF begge skal være representert der. Regjeringen ba Konkurransetilsynet vurdere forslaget, og nå vil tilsynet stikke kjepper i hjulene for dem.

– Nortura og medlemsbedriftene i KLF er i dag konkurrenter i flere markeder. Med dette forslaget åpnes det for et nært samarbeid om markedsbalansering mellom disse. Det kan svekke konkurransen i de markedene der disse møtes, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet i en pressemelding.

I tilsynet mener de konsekvensen blant annet vil være høyere priser.

– Svekket konkurranse vil kunne føre til høyere priser på kjøtt og egg ut til forbruker, mindre produktutvikling og mindre effektive bedrifter, sier Gabrielsen.

I Nortura mener de Konkurransetilsynet ikke helt har tatt inn over seg hensikten med markedsregulering.

– Vi mener forslaget vårt er fornuftig, fordi det gir mer lik konkurranse. Jeg ser også at tilsynet er negative fordi de mener forslaget vårt vil gi mer balanse i markedet, og dermed klare å opprettholde høyere priser. Det argumenterer de mot, men det er jo hele hensikten med markedsregulering som sådan, sier Sveinung Svebestad, styreleder i Nortura.

Annonse

Det er likevel en del av uttalelsen Svebestad har sansen for.

– De sier det har lite implikasjoner i forhold til EØS, og det opplever jeg som positivt. Det betyr jo at det er opp til norske politikere hvordan håndtere dette, sier han.

Også i KLF mener de tilsynet ikke helt forstår hvordan landbruksmarkedet fungerer.

– Ja vel, de kan økonomisk teori og veit hvordan det teoretisk sett skal virke i et marked som er fritt. Men det norske landbruksmarkedet er ikke fritt, det er gjennomregulert. Det har ikke tilsynet skjønt, og det tar vi til etterretning. Vi har større tillit til at Stortinget forstår hvordan landbrukspolitikken fungerer i den videre behandlingen og får til noe i retning av det vi har foreslått, sier KLF-direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen til Nationen.

Neste artikkel

Mangel på kyllingkjøtt i Kiwi-butikker