Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jobber for 80 prosent norskpotet

Gartnerhallen har mål om å øke andelen norskpotet til 80 ps.

Ta en potet: Norske matpoteter utgjør nå kun 62 prosent av forbruket. «Penere potet» er blant det som må til for å øke andelen norskpotet, påpeker Gartnerhallen. De har satt seg som mål å øke norskandelen til 80 prosent, noe den ikke har vært siden årtusenskiftet. (Foto: Tor Jostein Sørlie)

– Vi må lage en potet folk har lyst på. Det krever en kjempeomlegging i hele produksjonen, sier Nina Heiberg i Gartnerhallen i en sak fra Norsk institutt for bioøkonomisk forskning (NIBIO).

Norske matpoteter utgjør nå kun 62 prosent av forbruket. Resten er import. Gartnerhallen påpeker at nye sorter, bedre dyrkingsteknikk, kvalitet og «penere potet» må til for å snu den negative utviklingen.

– På 90-tallet var andelen norske matpoteter over 90 prosent. Rundt årtusenskiftet var det 80, og siden har det gått ytterligere nedover, sier potetforsker Per J. Møllerhagen i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– Vårt mål er å få andelen opp til 80 prosent igjen. Gartnerhallen/Bama nærmer seg målet på industripotet, og vi bør kunne greie det for matpotet også, sier Heiberg.

Les også: Trygger pommes frites med naturleg matsyre

Hun er forsknings- og utviklingssjef i Gartnerhallen, og var en av innlederne under NIBIO Apelsvoll sin tradisjonelle markdag før helga. Temaet var hvordan grøntnæringa i Norge skal lykkes. Men etter innledningen utdypet hun hva som kreves innen potetproduksjonen.

Annonse

Og det er ikke minst å gi en potet det norske folk vil ha:

– Poteter er ikke lengre en del av den daglige nødvendighetsvaren. Det er mange valg, og vi må tilby en potet folk vil ha – riktig form, pent skall, rask koking eller ferdig preparert.

Møllerhagen og NIBIO Apelsvoll på Toten har ansvaret for utprøving av nye sorter. Under en markdag tidligere denne måneden presenterte de flere av sortene som er aktuelle, blant annet «Carolus» og den norske krysningen «G06-1150». Ved siden av utprøvingen har NIBIO flere prosjekter både med skallkvalitet og utseende, samt dyrkingsteknikk.

Les også: Mattilsynet frykter potetloppe-invasjon

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag