Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Import-ja til GMO-mais

Sier nei til dyrking, men ja til import av GMO-mais

Miljødirektoratet anbefaler ja til import av GMO-mais, men anbefaler nei til dyrking. Foto: Colourbox
Miljødirektoratet anbefaler ja til import av GMO-mais, men anbefaler nei til dyrking. Foto: Colourbox

Miljødirektoratet anbefaler at det blir forbudt å dyrke den genmodifiserte maisen MON810 i Norge. Med dagens kunnskap gir ikke grunnlag for å forby import, prosessering eller bruk som fôr, mener de.

I fjor høst sa Tine Sundtoft og Klima- og miljødepartementet at genmodifisert mais har vært tillatt i Norge i flere år. Det var nytt både for forrige regjering, aktivister og kontrollorganet Mattilsynet.

Departementet identifiserte deretter ni GMO-er som er godkjent etter EUs utsettingsdirektiv, og som det ikke er nedlagt forbud mot i Norge. Derfor mente de at GMO-ene var tillatt.

Les mer: – Sundtoft har snudd bevisbyrden

Råd fra Miljødirektoratet

Nå vurderer departementet om regjeringen bør forby noen av disse GMO-ene, og har bedt Miljødirektoratet om faglige tilrådinger. I sin første anbefaling, om den innsektsresistente maisen MOM810, mener Miljødirektoratet at den ikke skal være lov å dyrke i Norge.

– Dette begrunner vi med usikkerheten rundt risikoen for ikke-målorganismer, kombinert med at den tilførte egenskapen ikke har noe nytte i Norge, mulige økte samfunnskostnader ved sameksistenstiltak og uttalte etiske betenkeligheter hos deler av befolkningen, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Ulogisk mener Bondelaget

Norges Bondelag mener at det er ulogisk å si ja til import når risikoen med dyrking er tilstede i landene der maisen dyrkes.

Annonse

– Bærekraftig utvikling er ikke noe vi kan ha for oss selv i Norge uten å tenke på naturen i andre land. På bakgrunn av klare risikovurderinger er det sagt nei til dyrking her til lands, sier leder Lars Petter Bartnes i ei pressemelding.

Ifølge Norges Bondelag er Spania det eneste landet i EU som dyrker GMO-grønnsaker. Der har MON810 fått negative konsekvenser for konvensjonelle bønder, ved GMO-forurensing av den konvensjonelle avlingen.

– Ingen kan med sikkerhet si hva de langsiktige konsekvensene kan bli for menneskers og dyrs helse ved produksjon og konsum av GMO. Det er et politisk ansvar å sørge for at miljø- eller helseskadelige produkter ikke blir godkjent for salg, sier Bartnes.

Les mer: EU får trolig GMO-bestemme selv

Les mer: GMO-funn i norske matvarer

Les mer: Prisene stiger på GMO-fri soya

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag