Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hevder talltriksing om bondeinntekt

Slik forklarer Bondelaget bondens inntekt på 750.000 kroner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ved å presentere inntekten til bonden per foretak, gir regjeringen et uriktig bilde av bondens inntekt i statens tilbud, heter det i en pressemelding fra Norges Bondelag.

I NRK-debatten torsdag hevdet regjeringspartiene at inntekten til et gjennomsnittsbruk med 25 kyr er nesten 750.000 kroner. Dette er uriktig av flere årsaker, mener Norges Bondelag.

Må trekke fra innleid hjelp

Først må man trekke fra kostnader til innleid hjelp og avkastning på kapitalen. Deretter må man dele beløpet på antall timer som bondefamilien jobber på gården. Da sitter de igjen med 363 800 kroner for ett årsverk, heter det i pressemeldingen fra Bondelaget.

– I sin iver etter å presentere bondens inntekt som bedre enn den er, oppgis inntekten i statens tilbud også per foretak. Det har aldri blitt gjort før, og årsaken er at det gir et uriktig bilde av virkeligheten. Arbeidet på et gjennomsnittlig melkebruk med 25 kyr er nesten to årsverk, ti timer hver eneste dag året rundt, sier leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget.

Gir feil inntrykk

Ved å oppgi inntekten per foretak ønsker regjeringen Listhaug å skape inntrykk at melkebonden har lønn som tilsvarer 743 648 kroner.

Annonse

Slik forklarer Bondelaget at dette blir feil måte å regne på.

Arbeidet på en gård med storfekjøtt og melkeproduksjon fra 25 kyr gård utgjør nesten to årsverk. Inntjeninga fra gården skal dekke lønn til leid arbeidskraft og avkastning på kapitalen, i tillegg til bondens inntekt. Bonden sitter igjen med 363 800 kroner per årsverk. Dette er 170 000 kroner mindre enn det andre grupper ventes å få.

 Jordbruket krever økte inntektsmuligheter på 24 000 kroner per årsverk. Dette vil redusere inntektsavstanden til andre grupper. Nå er det viktig å gi beskjed til de mange mellomstore og mindre gårdene at de har en framtid som matprodusenter.

SE ALLE VÅRE SAKER OM JORDBRUKSOPPGJØRET

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag