Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Går mot rekordår for lam

Aldri før har vi produsert mer lammekjøtt.

Lammeslakt: Her ser vi inspeksjon av lammeslakt på Gildes slakteri i Stavanger.
Lammeslakt: Her ser vi inspeksjon av lammeslakt på Gildes slakteri i Stavanger.

En kald og utskjelt sommer til tross: Norske lam er i ferd med å sette rekord når det gjelder slaktevekter.

– Værmessig har det ikke vært noe super år, men vektene øker i alle fire landsdeler. Det er ganske uvanlig, sommeren må være bedre enn sitt rykte, sier Morten Røe i Animalia.

Etterfôrer

Så langt har det vært færre slakt enn på samme tid i fjor, men prognosene fra Nortura viser at både at det var flere sau i landet i januar 2015 enn i 2014 og at flere lam ble sluppet på beite. Morten Røe i Animalia mener vi går mot rekordproduksjon av lammekjøtt.

– Vi vet mindre om hvor mange slakt det blir i år, men det blir i hvert fall ikke mye mindre enn i fjor. Kombinert med høyere slaktevekter blir det produsert mer lammekjøtt i år enn i fjor, sier Røe.

En annen forklaring på både på hvorfor antallet slakt er lavere og vekten høyere enn i fjor er at dyr blir holdt igjen.

Annonse

– Mange etterfôrer lammene før de sender dem til slakteri. Det kan se ut som de holder dem igjen og fôrer enten med beite eller kraftfôr, sier Røe.

Klør seg i hodet

Også kvaliteten på slaktene skal være bedre enn i fjor, men i Animalia mener de det egentlig burde vært enda bedre.

– Vekten er gått opp nesten en halv kilo, og klassifiseringen er 0,09 klasser høyere. Det er nær sammenheng mellom vekt og klassifisering, og en halvkilo økning i vekt burde egentlig bety enda mer. Vi skjønner egentlig ikke helt hva det er som har skjedd, sier Røe.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag