Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fryktet skadeflue funnet i Norge

Den fryktede flekkvingefruktflua er på innmarsj i Norge.

Flekkvingefruktflua kom til Europa og USA i 2008, og finnes nå stort sett overalt hvor vi importerer bær fra. Her fluer fra importerte bær. (Foto: Karin Westrum, Nibio)

Den er de siste månedene funnet i feller på friland fra Akershus til Rogaland og i importert bær. Flua er ikke påvist i Hardanger. Frukt- og bærområder i Hedmark og Oppland er foreløpig ikke kartlagt.

Les mer: Til kamp mot råtesoppen

– Skade fra flekkvingefruktflue har hatt veldig store konsekvenser i resten av den bær- og fruktproduserende verden. Plukkerutiner må legges om slik at man høster oftere. Bær som ikke skal selges må også plukkes og deretter destrueres. I tillegg kommer kostnader til feller, nett og sprøytemidler. Bærene må sprøytes rett før de plukkes, og produksjonen blir redusert, sier forsker Nina Trandem i Nibio til Bondebladet.

– Flekkvingefruktflue er ikke regulert som karanteneskadegjører, og hvis den gjør skade i Norge må sannsynligvis alle tiltak og tap bekostes av dyrkerne, legger hun til.

Overvintring usikkert

Det knytter seg foreløpig mange spørsmål til flua her nord. Den er etablert i Danmark og Sør-Sverige, men funnene i Norge er de nordligste av flekkvingefruktflue så langt.

Forskeren vet foreløpig ikke om den vil overvintre. Men hvis den overlever vinteren har den gode forhold her i Norge med mye ville bær.

– Jeg tør ikke å spå noe om hvor stort problemet blir fordi det knytter seg stor usikkerhet til vinterkulda og vårknipa før flua får lagt egg. Lenger sør i Europa lever den på mistelbær og lignende utenom dyrkingssesongen, sier Nina Trandem, og legger til at forskerkolleger sørover i Europa ikke har hatt tid til å jobbe med stort annet de siste årene.

I det siste har flekkvingefruktflua fått enda mer oppmerksomhet lenger sør fordi den går på druer, og dermed truer vinproduksjonen.

Vil følge opp funn

Problemflua liker seg ellers godt på kirsebær, moreller, bringebær, bjørnebær, blåbær og jordbær.

Den foretrekker frisk frukt og bær, men kan også gå på råtne epler og pærer som blir liggende på bakken, og tomater med skadet skall.

Arten legger egg i modnende bær og steinfrukt av alle slag, og når larvene klekker blir frukten ødelagt.

«Hvis flua først får fotfeste, vil vi neppe bli kvitt den igjen på grunn av mye villbær»

Forsker Nina Trandem
Annonse

Les mer: Mattilsynet frykter potetloppe-invasjon

Nå er forskerne spente på hva våren vil bringe. I andre land har flua sitt maksimale antall sent på høsten. Områder med funn i september skal følges opp til våren her i Norge. Hvis flua først får fotfeste, vil vi neppe bli kvitt den igjen på grunn av mye villbær.

– Hvilken hverdag venter dyrkerne hvis flekkvingefruktflua etablerer seg i Norge?

– De som dyrker på friland må belage seg på å legge nett over plantene eller sprøyte rett før høsting, særlig mot slutten av høsteperioden. Alt som ikke selges må destrueres for å hindre oppformering av flua. De må også jevnlig lete etter larver i bæra og ha overvåking med feller, sier Trandem.

Ikke bryt kjølekjeden

Flekkvingefruktflua har lenge vært kjent som skadedyr i Japan. Den kom til Europa og USA i 2008, og finnes nå stort sett overalt hvor vi importerer bær fra.

Derfor vil den hele tiden komme med importbær til ferskkonsum, selv om den ikke skulle overleve den norske vinteren.

– Hva kan importørene gjøre?

– De kan være kritiske og jevnlig undersøke det de importerer. Det vil forekomme egg i bæra, men hvis bær legges på kjøl med en gang de er plukket, og kjølekjeden ikke brytes, blir bærene spist uten at noen merker det. Men hvis bæra blir liggende uten kjøl i butikk eller hjemme hos forbruker, vil eggene klekkes og bærene blir dårlige. Da er veien kort til søppelkassa der fluene sprer seg videre om de finner en vei ut, forklarer forsker Nina Trandem i Nibio.

Les mer: Må destruere 100 000 tomatplanter etter plantesykdom

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag