Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Få funn av ulovlig genmodifisert materiale

Mattilsynet avdekket ulovlig innhold i fem av 134 prøver.

Alle funn med ulovlig innhold av genmodifisert materiale ble gjort i importerte matvarer, blant annet basmatiris, melder Mattilsynet. (Foto: Colourbox)

Mattilsynet avdekket i 2015 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i fem av totalt 134 mat-, fôr og såvareprøver. Alle funn ble gjort i importerte matvarer, melder Mattilsynet.

Les mer: – Må forske, ikke bare frykte GMO

Påvisningene ble gjort i importert maismel, maisnudler, proteinrik brownie, te smaksatt med puffet ris og basmatiris. Alle produktene er fjernet fra markedet.

Tall som tidligere

Det ble ikke påvist ulovlig GMO-innhold i de øvrige 50 matprøvene, og heller ikke i noen av de 71 prøvene av fôrvarer eller de åtte prøvene av importerte såvarer.

– Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav. Tallene avviker heller ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet.

For dårlige rutiner

Kun 12 av 32 matimportører hadde gode nok rutiner for å forhindre import av genmodifiserte produkter. Disse var i hovedsak store importører.

Annonse

– Dette er et klart dårligere resultat enn i 2014. Det varierer noe fra år til år hvor Mattilsynet tar prøver, så tallene er ikke helt sammenlignbare. Årsaken til det dårlige resultatet vurderes å være Mattilsynets risikobaserte tilsyn og økt kontroll av små/mellomstore og nyetablerte importører. Mattilsynet følger rutinemessig opp importører som har avvik, for å sikre at de bedrer internkontrollen av importvarer, sier Nielsen.

Sporforurensing er vanlig

53 av de totalt 126 mat- og fôrprøvene som ble undersøkt inneholdt små sporforurensninger av genmodifisert materiale.

Slike spormengder skyldes som oftest forurensning fra genmodifiserte varer under transport, håndtering eller foredling før mottak i Norge.

Spesielt i fôrvarer av soya er det ofte sporforurensninger, skriver Mattilsynet.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag