Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bruker fjellmelk som turistmagnet

I fjellregionen Trentino er vin byttet ut med melk i vinglassene.

Melkebar: Melk istedenfor vin på bar i Italia er uventet. Men Italienerne drar nytte av være stolt av maten sin, også når det gjelder melk.

– Vi har en sterk tradisjon for melkeproduksjon i regionen vår. Gårdene ligger 600 meter over havet og beiteområdene på 2200 meter og høyere. Det gir den beste melka i Italia, sier Elisabetta Nardelli.

Nardelli arbeider for det offisielle turistbyrået som markedsfører Trentino som reiselivsdestinasjon. Trentino ligger nord for Milano mot grensen til Venezia og Østerrike.

Variert bruksstruktur

I løpet av sommeren er det beite og gress som dominerer. Til sammen 8 000 melkekyr fyller kartongene som er merket med Trentino. Gårdsbrukene varierer i størrelse fra 10–12 til 80–90 kyr.

Da melka ble presentert på bar på ostemønstringen Cheese 2015, skulle man tro det var et meieri som sto bak. Her var det bilder av kyr, og kjøleskap med melk og ost. Men det er altså reiselivet som bruker melka for alt den er verdt.

Les mer: – Mye å lære av tyrolerne

– Melk er ved siden av epler den viktigste motoren i økonomien vår. Vi ønsker å utnytte kvaliteten på melk for å lokke turister til regionen. Vi har tradisjon for fersk melk og er kjent for det. Vi ønsker å få flere til å drikke melka og gjennom den oppdage regionen vår, sier Nardelli som arbeider med PR for gastronomiprodukter i turistbyrået.

Til sammenligning får man i den mer kjente Parma-regionen ikke tak i fersk lokal melk. All melka benyttes i produksjon av den kjente parmesanosten.

Trentino

•Trentino, offisielt den selvstendige provinsen Trento, er en av to autonome provinser i regionen Trentino-Syd-Tirol

•Trento er provinsens hovedstad

•Trentino består av 210 kommuner, som er gruppert i 15 distrikter

– Vi ønsker å få barer og restauranter til å få større bevissthet rundt melkekvaliteten, sier Elisabetta Nardelli.

Flyter av melk og honning

Annonse

Melka er ikke bare en forutsetning for et åpnet og attraktivt kulturlandskap, som Trentino er kjent for, men også honning.

Selskapet Thy baserer hele 18 forskjellige honningtyper på ulike urter og blomster fra beiteområdet i Trentino.

– Hadde ikke vi hatt kyr på beite, kunne ikke biene samlet nektar fra et så stort antall blomster og urter som er avhengig av kulturlandskapet. Vi ser honning- og melkeproduksjon i sammenheng. Dessuten er melk og honning veldig godt, forteller Andrea Paternoster stolt.

Paternoster står bak selskapet Mieli Thun. Selskapet har planer for honningeksport til Norge.

På trebaren, som ble snekret i anledning 
Cheese 2015, blir det servert grovt brød med honning og melk i vinglass. Det er ikke mye som minner om Italia med andre ord.

– Vi har en helt fantastisk turistsjef. Hun ser virkelig hva landbruket er verdt, og er i tillegg passe crazy, sier honningprodusenten som altså er helt avhengig av melkekyrne.

Les mer: – Vi selger den italienske livsstilen

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag