Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Tre har blitt en av «miljøløsningene»

Bruken av tre øker i store boligprosjekter og næringsbygg.

Bruk av massivtre i studentboliger har økt betydelig de siste årene. På bildet er studenthyblene ved NMBU på Ås rett før åpningen i august 2013. (Foto: Håkon Sparre, NMBU)

Treets rolle i den nye arkitekturen er hovedtema under den femte nasjonale konferansen for trearkitektur.

– Mange ser den direkte koblingen mellom bærekraft og trearkitektur. Økt fokus på miljø gir økt interesse for tre i arkitekturen. Tre har blitt en av «løsningene» på miljøutfordringene, sier daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus, en av arrangørene av konferansen.

Konferansen, som arrangeres 15. november i Oslo, har etablert seg som det nasjonale møtestedet for alle som er opptatt av dagens og morgendagens norske trearkitektur, skriver arrangørene i en pressemelding.

På Kringsjå i Oslo

Arrangøren skriver at gjennombruddet for bruk av massivtre i store studentboligprosjekter nå også ses på Kringsjå i Oslo.

Her er 350 hybler i byens høyeste trebebyggelse med inntil 10 etasjer snart ferdige.

Og erfaringene fra studentboligene overføres til det større og mer krevende, ordinære boligmarkedet; Store og høye bolig- og næringsbygg med tre som hovedmateriale er under planlegging og bygging både i Oslo, Trondheim og Stavanger.

– OBOS inviterte i vår til arkitektkonkurranse om en boligblokk på 8 etasjer i massivtre på Manglerud i Oslo. Helen & Hard Arkitekter vant med et prosjekt som viser variasjonsmulighetene i massivtre. De har også, i samarbeid med SAAHA Arkitekter, tegnet SR-banks hovedkontor i Finansparken Bjergsted i Stavanger. En nyskapende trekonstruksjon er et arkitektonisk hovedtema i dette prosjektet, sier professor Marius Nygaard ved Arkitektur og designhøgskolen i Oslo i pressemeldingen.

Lillebyen i Trondheim

Annonse

Han viser også til Lillebyen i Trondheim; et stort boligområde i privat regi som er under bygging av Veidekke. Her vil de videreutvikle massivtreløsningene fra studentboligene på Moholt.

I Oslo bygger NCC «Valle Wood», som med sine 6 800 kvadratmeter og sju etasjer blir Oslos første, høye næringsbygg i tre.

– Søyler og bjelker i limtre bærer dekker i massivtre som får påstøp av betong. Lund & Slaatto Arkitekter og Oslotre deltar i prosjekteringen. Utviklingen av nye byggesystemer og ny trearkitektur skjer raskt, og er svært interessant, sier Nygaard.

Hermann Kaufmann arkitekter

På konferansen ønsker arrangørene blant annet å vise byggeteknikker som østerrikske Hermann Kaufmann arkitekter benytter.

Dette er et av de mest fremragende arkitektkontorene innenfor trebruk i Europa.

– Christoph Dünser fra Hermann Kaufmann arkitekter i Østerrike har ledet utformingen av mange av kontorets treprosjekter. De kombinerer industriell innovasjon og høy arkitektonisk kvalitet. På konferanser forteller han om prosjekter og erfaringer, sier Marius Nygaard.

Neste artikkel

Få matfunn over grenseverdien