Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tine setter ned prisen på geitemelk

Prisforskjellen mellom ku- og geitemelk skal ned.

Prisnedgang: Prisforskjellen mellom kumelk og geitemelk har blitt større og større over tid, forteller Tine- direktør Johnny Ødegård. Nå skal den reduseres igjen. (Foto: Karl Erik Berge)

Styret i Tine vedtok i forrige uke å sette opp basisprisen på melk med tre øre per liter fra 1. juli i år. Det gjelder både ku- og geitemelk.

Samtidig vedtok styret også å sette ned prisen på geitemelk.

Les mer: Har skapt mye «smått og godt» med geiter og røye

Betaling for tørrstoff i geitemelk reduseres fra 12 øre til 10 øre per tiendedels prosent og liter fra 1. oktober 2017, vedtok styret.

Det betyr i praksis en reduksjon på gjennomsnittlig 22 øre per liter, opplyser Tine.

For en geitemelkbonde med 70 000 liter melk, vil 22 øre lavere pris utgjøre 15 400 kroner.

Kryssubsidiering

Vedtaket har ikke sammenheng med at det har vært for mye geitemelk i markedet, forteller Tine-direktør Johnny Ødegård.

Geitemelk og kumelk har samme målpris. Det betyr at prisen Tine Råvare videreselger melka for, er den samme.

Annonse

Men innkjøpsprisen er ulik: Tine Råvare betaler bonden i dag gjennomsnittlig 1,44 kroner mer for en liter geitemelk enn for en liter kumelk.

– Denne prisforskjellen har utviklet seg over tid. Nå ønsker styret å korrigere den, slik at forskjellen mellom den gjennomsnittlige prisen på kumelk og geitemelk, blir mindre, sier Ødegård.

– Når geitemelk blir solgt til samme pris, men blir kjøpt til høyere pris, blir det en kryssubsidiering. Over tid kan vi ikke se på at forskjellen blir større og større, sier Tine-direktøren.

Han forteller at både kvalitetsheving på grunn av prosjektet Friskere geiter og økt tørrstoffinnhold, har sendt prisen på geitemelk oppover.

Høyere tillegg

– Hvis kvaliteten på kumelk endrer seg, må vi justere med en gang, for kumelka utgjør 99 prosent av volumet. Men vi har tillatt at det har skjedd endringer i kvaliteten på geitemelka, uten at vi har kalibrert, erkjenner Johnny Ødegård.

Elitemelktillegget er i dag høyere for geitemelk, i tillegg til at geitemelk har høyere tørrstoffbetaling, og et tillegg for lavt innhold av frie fettsyrer, opplyser Tine.

Les mer: Bekymret for geitemelkprodusentene

Neste artikkel

Innovasjonspris til Mimiro