Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svin rammet av fugletuberkulose

Økning i antall danske slaktesvin med fugletuberkulose.

Flere rammes: Normalt har man kun sett noen få tilfeller av fugletuberkulose hos svin i Danmark. I 2016 ble det konstatert over 30 tilfeller. (Foto: Illustrasjonsbilde Marianne Vangsøy)

Hos Danish Crown har man siden jul sett en stigning i antallet slaktesvin med fugletuberkulose. Forekomsten er tilsynelatende størst på slakteriet i Ringsted, men også andre avdelinger har opplevd økning, melder danske Landbrugsavisen torsdag.

– Normalt ser vi høyst en håndfull tilfeller årlig. I 2016 så vi over 30 tilfeller, sier dyrlege Jan Dahl i L&F til avisen.

Normalt er fugletuberkulose hos svin noe som blir konstatert på slakteriet, hvor det gir en bemerkning på avregningen og eventuelt kassasjon av grisens hode og noen lymfekjertler.

Les også: Mer dødelig fugleinfluensa i Sverige

Stammer ikke fra fugl

Til tross for navnet, er ikke smittekilden fulgl, men derimot infisert jord, opplyser avisen. Sykdommen smitter heller ikke fra gris til gris eller fra gris til menneske. Ei heller er fugletuberkulosen farlig for mennesker.

Annonse

– Det største problemet med fugletuberkulose er faktisk at den er vanskelig å skille fra den farligere kvegtuberkulosen, forklarer dyrlegen.

Det tar to måneder i et laboratorium før man kan avgjøre om det er snakk om fugle- eller kvegtuberkulose. Danmark har offisielt vært fri for kvegtuberkulose siden 1980.

Les også: Nå er svin hipt

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering