Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sporingsklave med ny mobil teknologi

Bjørn Høyland i Time satser på mobilsporing av sau.

Tester Sheep-systemet: Sauebonde og teknogründer Bjørn Høyland (t.v.) satser på mobilsporing av sau sammen med Kjetil Helliesen i firmaet Nortrace. (Foto: Bjarne Bekkeheien Aase)

Målet har vært å utvikle et produkt med telesporing til en akseptabel pris. Bonden skal til enhver tid vite hvor sauen er, og hvordan den beveger seg i terrenget.

Alarmen går hvis dyret ikke beveger seg på en stund. Da kan det ha gått seg fast eller skadet seg. Er det tatt av rovdyr kan dyreeieren raskt finne skrotten. Slik kan systemet også være viktig med tanke på dyrevelferden.

Sauenes klave har en sporingsmodul som kommuniserer tilbake til bonden, som får et nåtidsbilde via telefon, nettbrett eller PC. Tanken om et slikt produkt er ikke ny. Med den nye teknologien Narrowband IoT (Internet of Things, eller tingenes internett på norsk), blir dekningen bedre, batterikapasiteten lengre og prisen lavere.

Poenget med denne teknologien er å få oppkoblede ting til å snakke sammen, og den kan i praksis brukes til å spore det meste som flytter på seg.

Testet i sommer

Bjørn Høylands produkt heter Sheep, og er utprøvd på bortimot 1 000 sauer i Lyseheiene i sommer. I løpet av uttestingen er enkelte ting justert og rettet opp, bl.a. er rekkevidden for signalene økt fra 10 til 35 km.

Kapasiteten for datamengde inn til basestasjonen er også økt, og nå går Høyland ut i markedet gjennom sitt eget firma Norsk Landbruks Elektronikk med et produkt som egner seg for bruk i hele landet.

Han hadde brukt tid og ressurser på sauesanking i mange år da han bestemte seg for å utvikle et funksjonelt og økonomisk sporingssystem. Telesporing var ikke problemet, det var kostnadene som var den store utfordringen.

Sheep

Sporingssystem basert på IoT teknolgi (Internet of Things, eller Tingenes Internett på norsk)

Utviklet av Sandnes­firmaet Nortrace AS i samarbveid med Telia, på oppdrag fra Høyland

Testet på sauer i Ryfylkeheiene denne sesongen

Pris kr 750 per enhet, pluss kr 99 i året i drift

– Drivkraften var å få til noe fornuftig økonomisk. Jeg holdt på å gi opp i desember, etter tre og et halvt års jobb. Men så dukket IoT-teknologien opp og løste utfordringen, sier han.

Akseptabel kostnad

– Økonomien må vurderes i forhold til arbeidet man sparer, og verdien av å hjelpe dyr med problemer raskt. Prisen er 750 kroner per enhet, pluss 99 kroner i året for drift. Med en levetid på ti år gir det en årlig kostnad på 175 kroner per dyr per sesong. Det er et nivå som kan forsvares, og som vi vil holde framover. Men målet er å komme ned i 500 kroner per enhet med volumproduksjon, opplyser Høyland.

«Økonomien må vurderes i forhold til arbeidet man sparer»

Bjørn Høyland
Annonse

Den aktuelle mobilteknologien bruker lite strøm, og laboratorietester viser at batteriene har en levetid på 10-12 år. Selv sier Høyland 5-10 år på batteriet.

Systemet er basert på Telias Narrow IoT-teknologi, og testen med sauer i Lyseheiene skal være det største pilotprosjektet i verden med denne teknologien. Målsettingen er å dekke hele landet med signaler i løpet av 2018.

Men utbyggingen går raskere enn ventet, og Høyland regner med at det meste av landet vil ha dekning før beitestart i 2018.

Også storfe

Høyland har også pågang fra bønder som har storfe på utmarksbeite. Han er i gang med å utvikle klaver for større dyr, og også mindre klaver tilpasset lam.

– Det er et sug i markedet, og jeg har håp om å komme opp i volumproduksjon av Sheep. Det er bestillinger fra hele landet, men jeg leverer ikke systemer før jeg er sikker på dekningen. Jeg er bonde selv, og vil ikke selge et produkt som ikke virker som forutsatt til andre bønder, poengterer Høyland.

Den tekniske biten er utviklet av Sandnes­firmaet Nortrace AS i samarbveid med Telia, på oppdrag fra Høyland.

Les hele saken i Bondebladet denne uka.

Neste artikkel

Trist utvikling i nord og vest