Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slår alarm om importert kjøtt til hundefôr

Livsfarlig bakterie funnet i Nederland.

Veterinærer i Nederland er bekymret over at importert og bearbeidet kjøtt som skal brukes i hundefôr ikke blir godt nok kontrollert. (Foto: Colourbox)
Veterinærer i Nederland er bekymret over at importert og bearbeidet kjøtt som skal brukes i hundefôr ikke blir godt nok kontrollert. (Foto: Colourbox)

Nederlandske veterinærer slår alarm om importert kjøtt som blir i hundefôr. Kjøttet kan inneholde bakterier og parasitter som er farlige for mennesker og dyr, skriver ATL, Lantbrukets Affärstidning i Sverige.

– Vi er bekymret over at importert og bearbeidet rå hundmat ikke blir kontrollert. Om en container med lam- eller storfeslaktavfall fra Ungern eller Romania kommer hit er det en risiko for at mennesker blir smittet av den farlige parasitten Echinococcus granulosis, sier veterinerekspert Paul Overgaauw til ATL.

Kom via en hare

En hund måtte avlives fordi den var smittet av Brucella suis, en bakterisjukdom som også kan gå på gris. Bakterien har ikke vært registrert i Nederland siden 1973.

Smitten ble spora tilbake til et firma som selger rå hundemat. Det viste seg at smitten kom med en hare som var importert som slakteriavfall fra Sør-Amerika.

– Det er harer som er skutt av jegere, sier Paul Overgaauw. Det er kjent at harene blir smittet av villsvin.

Brucellose (febris undulans på latin) er en bakteriesykdom som skyldes bakterier i slekten Brucella. Denne sykdommen kan smitte mellom dyr og mennesker og er derfor en zoonose.

Annonse

I tillegg til Brucella suis kan B. abortus forekomme hos storfe og B. melitensis hos sau og geit

Alvorlig for svineproduksjonen

Brucella Suis kan få katastrofale følger for svineproduksjonen i Nederland, skriver ATL. Mattilsynet i Nederland, NVWA, mener de har kontroll over situasjonen.

– Men vi vet ikke hvor mange kilo smitta harer som ble malt opp til hundefôr, og hvilke mengder kjøtt som ble solgt. Jeg er overrasket over at både NVWA og interesseorganisasjonen Dibevo mener de har situasjonen under kontroll, sier Overgaauw.

– Vetrinærer har ikke blitt informert og kommer altså ikke spesifikt til å teste sjuke dyr for den problemfylte bakterien, sier han videre.

Neste artikkel

Klimapolitikk på villspor