Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker fondsordning for grøntprodusentene

... for å utjevne avlingsforskjellene fra år til år.

Familieforetak: Gilhus Gård i Lier kommune i Buskerud opplever en fin vekst, men ønsker seg mer stabile rammebetingelser – ikke minst gjennom en fondsordning, for å utjevne de store avlingsforskjellene fra år til år. Fra v.: Knut-Andreas Malmberg, Ragne Helene Ravnsborg, Kirsten Ravnsborg Justad og Hans Berhard Justad. (Foto: Anders Sandbu)

Grønnsakbonde Ragne Helene Ravnsborg med familie tok tidligere denne uka imot et kobbel fylkespolitikere fra Buskerud. Politikerne ønsket en dag i grønne Lier kommune, i innspurten av valgkampen.

Hos Ravnsborg, som driver Gilhus Gård, dyrkes 450-500 mål med grønnsaker. Gården er en mellomstor grønnsakgård i Buskerud, og omsetter årlig for 10-11 millioner kroner. Familien opplever en god utvikling, og har også gjort flere investeringer, men den har noen oppfordringer til politikerne:

Les også: Prøver aprikos i morellbygda

Utsatt for avlingssvingninger

– Vi ønsker et fond for å utjevne forskjellene mellom avlingene år for år. Avlingene svinger veldig, og klimaet kan gjøre at det kanskje blir enda verre framover. Vi mener at det bør settes av penger i gode avlingsår, til bruk i mindre gode avlingsår. Pengene bør settes av på en sperret konto, sier Hans Bernhard Jørstad til Bondebladet.

Han og kona Kirsten overtok Gilhus Gård i 1982, men overdro den i fjor til Ragne Helene Ravnsborg og Knut-Andreas Malmberg. Paret er fjerde generasjon grønnsakdyrkere på gården, og totalt den syvende generasjonen som driver Gilhus Gård.

En egen fondsordning for grøntprodusentene, er noe Norsk Gartnerforbund har etterlyst i flere år. Seniorrådgiver Sidsel Bøckman forventer at dette nå blir noe av.

– Politikerne gir uttrykk for at de synes det er en god idé, men de vedtar det ikke, sier Bøckman.

På ønskelisten hennes, står også et generelt strammere jordvern, samt at importvernet i den svært konkurranseutsatte grøntnæringa i hvert fall opprettholdes på dagens nivå.

Les også: Elisabeth Morthen ansatt som ny direktør i Gartnerhallen

– Behold importvernet

Annonse

Familieforetaket på Gilhus Gård driver produksjon av produkter det er lite eller ikke noe tollvern på – eksempelvis brokkolini, en helt ny type brokkoli, som går for å være gourmetvare. Dermed merker ikke familien importpresset slik som mange andre grøntprodusenter, men Jørstad er uansett enig i at importvernet ikke kan svekkes.

– Selv om vi ikke er så bekymret på egne vegne, er det på næringas vegne veldig viktig at tollvernet beholdes, sier han.

Foruten en fondsordning, er han opptatt av at grøftetilskuddet opprettholdes.

– Uten tilskudd for å grøfte, blir det ikke grøftet. Og da blir mye jord ubrukelig for oss, sier han.

Totalt sett er han rimelig fornøyd med hverdagen som grønnsakbonde i Lier.

– Jeg er ganske fornøyd, ja. Det er mulig å leve av dette, og vi ser at den nye generasjonen her investerer – noe det også er rom for. Blant annet har vi investert i et fellespakkeri for frukt og grønnsaker, og nå bygger vi et kjølelager for 2,5 millioner kroner, forteller Jørstad.

Les også: Per Olav Skutle tror på kraftig vekst for grøntnæringa

Les mer i neste ukes Bondebladet!

Neste artikkel

Lågare toll på landbruksvarer frå fattige land