Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny avtale gir økt dansk osteeksport

Tollfrikvoten for ost til Canada mer enn fordobles.

Venter økt dansk eksport: Landbrug & Fødevarer applauderer den nye avtalen, som medfører at tollfrikvoten for dansk ost til Canada mer enn fordobles. (Foto: Illustrasjonsbilde Iver K. Gamme)

Nå kan danske landbruksvarer strømme inn i Canada. Det skjer som følge av en ny frihandelsavtale mellom EU og Canada,. Avtalen trer i kraft i dag, torsdag.

Helt opp mot 91,7 prosent av tollen på landbruks- og matvareområdet vil bli fjernet som del av den nye avtalen, skriver danske Landbrug & Fødevarer i en pressemelding.

L&F: – Gir gode muligheter

L&F applauderer avtalen, som medfører at tollfrikvoten for ost til Canada mer enn fordobles.

«Avtalen gir dermed gode muligheter for at danske virksomheter kan øke eksporten av både kvalitetsoster og industriost som inngår som ingrediens i annen matvareproduksjon», påpeker L&F.

– Der er snakk om en viktig avtale, som nå endelig kan tre i kraft. Den danske matvareklyngen er helt avhengig av velfungerende handelsavtaler og internasjonal samhandel. Denne avtalen vil både være til gavn for både den danske matvareklyngen og den canadiske, sier L&F-formann Martin Merrild til danske Landbrugsavisen torsdag.

Les også: Skal forhandle om frihandel med landbruksgiganter

Danmarks eksport av ost til Canada hadde i 2016 en verdi på rundt 90 millioner kroner.

Annonse

Utover meierisektoren vil frihandelsavtalen også få særlig betydning for eksporten av sammensatte matvarer som for eksempel kjeks, brød, bakverk, potetstivelse og ingredienser til bruk i forarbeidelse av matvarer og fôr. Avtalen vil være fullt innfaset på landbruks- og matvareområdet over en fem- til syvårig periode.

– Kan bli utkonkurrert

Også for norsk landbruk står forhandlinger om ulike frihandelsavtaler i kø, og bekymringen i næringa er stor. I sommer startet frihandelsforhandlingene mellom Efta og landbruksgiganten Mercosur, som Bondebladet tidligere har omtalt. Blant medlemslandene er Brasil og Argentina.

Det legges opp til en bred og ambisiøs avtale, og landbruksvarer er blant temaene, opplyste Nærings- og fiskeridepartementet til Bondebladet i sommer.

– Dette er land som har kapasitet til å utkonkurrere norsk landbruk totalt, sa generalsekretær Per Skorge i Bondelaget.

Les også: – Frp en garantist for utrygg utenlandsk mat

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering