Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

NIBIO: Slik får du ned dieselforbruket

Forsker mener 30 prosent av dieselforbruket kan spares.

Oppfordrer til klimagrep: Ved å tilpasse landbruksmaskinene og metodene til mer effektiv bruk, er det mulig å øke lønnsomheten samtidig som man reduserer miljøbelastningen i landbruket, poengterer Nibio. (Foto: Iver K. Gamme)

Norge har forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. I landbruket ligger det et stort potensial i å redusere dieselforbruket, påpeker Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

Instituttet viser til at diesel til landbruksmaskiner står for en betydelig del av både klimagassutslippet og de økonomiske kostnadene. Forsker Till Seehusen i NIBIO mener det er mulig å spare opptil 30 prosent av dette forbruket.

– Ved å tilpasse landbruksmaskinene og metodene til mer effektiv bruk, er det mulig å øke lønnsomheten samtidig som man reduserer miljøbelastningen i landbruket. Ved å forbedre trekkraften kan man minske dieselforbruket og arbeidsintensiteten – uten at det gir negativ effekt på avlinga, sier Till Seehusen til Nibios hjemmesider.

Les også: Skjebnetime for landbruksteknikk på Blæstad

Vil effektivisere jordbearbeidingen

Ifølge forskerne er opptil halvparten av dieselforbruket, og rundt 35 prosent av arbeidstiden på norske gårder, relatert til jordbearbeiding. Dette arbeidet kan effektiviseres, påpeker Nibio. Tilpasset traktorstørrelse og korrekt lufttrykk i dekkene kan i seg selv redusere dieselforbruket i landbruket betydelig, skriver instituttet.

Nibio peker videre på at en bedre utnyttelse av trekkraften betyr at bøndene kan rekke over et større areal på kortere tid. Det medfører mindre tidsforbruk, mindre dieselforbruk, bedre økonomi og bedre klimaregnskap.

– Det er sluring med bakdekket og rullemotstand som er de største kildene til energitap, forteller Seehusen. Får man ugunstig mye sluring på grunn av fuktig jord, feil type dekk eller for høyt lufttrykk, blir arbeidet lite effektivt og dieselforbruket går opp.

Annonse

Les også: Danmark: Traktor ble kastet ti meter av tog

– Sjekk lufttrykket

Lufttrykket i dekkene har mye å si. Sammenhengen mellom lufttrykk i dekkene og trekkraft forklarer han enkelt:

– Jo større kontaktflate dekket har til jorda, jo mindre sluring får man og jo høyere blir trekkraften. 10-15 prosent sluring er optimalt, mener han.

Han mener det ligger et innsparingspotensial på rundt 10-15 prosent ved å bruke utstyret en har på en mer effektiv måte. Investering i landbruksmaskiner som er bedre tilpasset den enkelte gårdsdriften, kan bety ytterligere 15 prosent innsparing på dieselforbruket, opplyser Nibio.

Les også: Mener myr-forbud går for langt

Neste artikkel

Få matfunn over grenseverdien