Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kun 15 prosent vil ha GMO-mat i butikken

Nordmenn flest er kritisk til GMO-mat, viser ny rapport.

GMO: En ny rapport fra SIFO viser at nordmenn gjennomgående har en kritisk holdning til bruk av genmodifiserte organismer. Halvparten av de spurte er negative til salg av GMO-produkter i norske matbutikker i framtida. (Foto: Colourbox)
GMO: En ny rapport fra SIFO viser at nordmenn gjennomgående har en kritisk holdning til bruk av genmodifiserte organismer. Halvparten av de spurte er negative til salg av GMO-produkter i norske matbutikker i framtida. (Foto: Colourbox)

Rundt halvparten av oss er negative til salg av GMO-produkter (genmodifiserte organismer) i norske matbutikker i framtida, og kun 15 prosent er positive. Det viser en ny rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Rapporten fastslår videre at kvinner og folk med høy utdannelse er mest kritiske.

– Undersøkelsen viser at folk har satt seg inn hva GMO faktisk er og hva det betyr. Dette er viktig informasjon for oss i landbruket fordi vi har sammenfattende interesser med norske forbrukere. Det har blitt hevdet at GMO-debatten har vært styrt av følelser. Det tilbakevises i denne SIFO-rapporten, sier styremedlem Birte Usland i Norges Bondelag i en pressemelding onsdag.

Les også: Krever sporing også av «Ny GMO»

– Fortsatt stor usikkerhet

Hun mener rapporten også sammenfaller med den gjeldende føre-var-holdningen som norske bønder har; å si nei til bruken av genmodifiserte organismer i matproduksjon.

– Årsaken er at det fortsatt er for stor usikkerhet knyttet til hvilke konsekvenser dette kan ha for mennesker og miljø, sier Usland.

Hun understreker at GMO kun har blitt brukt i 20-30 år, og at dette er meget kort tid i et matproduksjonsperspektiv.

Rapporten er skrevet av forsker Annichen Bahr Bugge ved SIFO, på oppdrag for Nettverket for GMO-fri mat og fôr i Norge. I løpet av januar og februar 2017 foretok de en undersøkelse blant norske forbrukere for å kartlegge deres holdninger til genmodifisert mat. Rapporten er basert på tall fra spørreundersøkelser og analyse av dybdeintervjuer.

Les også: Aldi satser på GMO-fri melk

Mest bekymret for naturen og egen helse

Her er noen av de andre hovedfunnene i rapporten:

Annonse

• Forbrukerne er først og fremst bekymret for konsekvensene for naturen og økosystemene. Svært mange er også bekymret for konsekvenser for egen helse.

• Mange hadde hørt om GMO, men få mente de hadde særlig kjennskap til selve teknologien.

• Delte meninger blant forbrukerne om bruk av GMO i matproduksjon.

• Utdanning har også effekt. Folk med høy utdanning var i større grad enn de med lav utdanning negative og skeptiske, mens det var flere med lav utdanning som svarte «vet ikke» i spørreundersøkelsen.

• Yngre er mer positive enn eldre.

• Forbrukerne er delte i synet om GMO-mat vil bli nødvendig for å produsere nok mat i verden i framtida. 31 prosent mente det blir nødvendig, 37 prosent mente det ikke vil bli nødvendig.

Les også: Få funn av ulovlig genmodifisert mateiale

Neste artikkel

Covid-19 ga annerledesår