Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har delt ut grønnsaker over hele landet

150 bygdekvinnelag har delt ut grønnsaker på FNs matvaredag.

Nordmenn vil spise sunnere og er i økende grad opptatt av å spise norsk og kortreist mat. Et økt inntak av grønnsaker vil ikke bare være avgjørende for helsen, men er også bra for klima og matsikkerhet, mener Bygdekvinnelaget og leder Ellen Krageberg. (Foto: Cecilie Aurbakken)
Nordmenn vil spise sunnere og er i økende grad opptatt av å spise norsk og kortreist mat. Et økt inntak av grønnsaker vil ikke bare være avgjørende for helsen, men er også bra for klima og matsikkerhet, mener Bygdekvinnelaget og leder Ellen Krageberg. (Foto: Cecilie Aurbakken)

I dag er det verdens matvaredag. Dagen ble etablert av medlemslandene i FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 1979. Datoen som ble valgt representerer datoen FAO ble etablert på i 1945.

Over hele landet har bygdekvinner delt ut råvarer til en grønnsakssuppe i dag, tilsammen 8 000 poser med råvarer til fire personer i hver pose.

– Norske grønnsaker er bra for helsa vår og for miljøet. Norge kan bidra ved å produsere mest mulig næringsrik, trygg og god mat til egen befolkning, sier leder i Norges Bygdekvinnelag Ellen Krageberg.

Kjendiskokk Harald Osa har laget en egen oppskrift på grønnsakssuppe til matvaredagen.

– Godt miljøregnskap

Norske rotgrønnsaker og beter inneholder mye vitaminer og mettende fiber. Helsegevinsten med å øke inntaket av grønnsaker er stor, og helsemyndighetene fastslår at fem om dagen kan forebygge ulike livsstilssykdommer og visse former for kreft.

– Vi har plass til mye av dette på tallerkenene vår. Det har folkehelsa vår godt av. Det er bra for miljøet med selvforsyning og bruk av egne ressurser. Det gir et godt miljøregnskap, sier Krageberg.

Stor dugnadsinnsats

Det er veldig mange Bygdekvinnelag som har lagt ned mye arbeid i aksjonen, forklarer bygdekvinnelederen.

– Noen har møtt ordførere og helsepersonell i ulike kommuner, og mange står ved butikker og deler ut råvarer til grønnsakssuppe. Vi har masse gode grønnsaker som er i sesong i Norge nå, sier lederen i Norges Bygdekvinnelag.

Annonse

I Oslo har Krageberg og andre bygdekvinner vært i møte med Helsedirektoratet og den nye helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. De møtte blant annet Olaug Bollestad (KrF) – den nye lederen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Vi inviterte helseminister Bent Høie (H) også, men han hadde dessverre andre planer i dag, sier Krageberg.

Samarbeid med Gartnerhallen

Norges Bygdekvinnelag samarbeider med Gartnerhallen om aksjonsdagen. På den måten får de tak i nok norske grønnsaker til suppegildet.

Bygdekvinnelaget har fått mye presseoppslag på dette, både leserinnlegg i lokalaviser og andre oppslag.

– Norge har gode forutsetninger for å dyrke grove grønnsaker som kål, løk og rotgrønnsaker. Dette er grønnsaker som har gode lagringsegenskaper og som kan oppbevares i mange måneder ved riktig lagring, sier Krageberg.

– Det er etter hvert mange ulike grønnsaker som blir dyrka i Norge, men vi vil gjerne ha enda større variasjon. Da vil også forbruket øke enda mer, legger hun til.

Neste artikkel

Lykkelig møte mellom Frida og Camarossa