Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Håper nytt fond skal gi mer økokorn

10 millioner for kornbønder som vil legge om drifta.

Fondet skal bidra til å dekke merkostnadene for bønder som legger om fra konvensjonell til økologisk korndyrking. (Arkivfoto)
Fondet skal bidra til å dekke merkostnadene for bønder som legger om fra konvensjonell til økologisk korndyrking. (Arkivfoto)

Rema 1000, Felleskjøpet, Norgesmøllene AS og Mesterbakeren har undertegnet en avtale om etableringen av et økologifond på 10 millioner kroner.

Fondet skal bidra til å dekke merkostnadene for bønder som legger om fra konvensjonell til økologisk dyrking av korn, skriver Rema 1000 i en pressemelding. De står også som eier av fondet.

Vil bedre tilgangen av økomat

Pengedisposisjoner skal besluttes i fellesskap.

Hensikten er at bøndene som legger om får en omsetningsgaranti på produksjonen sin.

– Vi ser en økende etterspørsel etter økologisk mat. Rema 1000 ønsker derfor å bedre tilgjengeligheten for alle, noe som betyr at vi må bedre tilgangen på økologiske produkter og råvarer av høy kvalitet, sier Lars Kristian Lindberg, administrerende direktør for kategori og innkjøp i Rema 1000.

– Sammen tar vi et stort skritt i økologisk retning, noe vi tror vil sette fart i produksjonen her til lands, sier Lindberg.

Økologisk verdikjede

Annonse

Målet med fondet er å etablere en komplett økologisk verdikjede fra korndyrkere til ferdige produkter i butikk.

I tillegg skal prisforskjellen mellom økologiske og konvensjonelle produkter minskes, uten at verken bonden, mølla eller kjøpmannen taper på det.

– Felleskjøpet har som mål å øke den norske økologiske kornproduksjonen, da vi trenger mer økologiske råvarer både til vår kraftfôrproduksjon og til matmjøl- og bakerisektoren. Dette samarbeidet er derfor viktig og riktig, sier Trond Fidje, direktør divisjon landbruk i Felleskjøpet Agri.

– Vi ønsker at den norske bonden skal kunne produsere mest mulig av den økte etterspørselen. Dette er både i tråd med økologisk tankegang og det gir den norske bonden mulighet til å bidra til mindre import, legger han til.

Les mer: Vi kjøper mer økomat

Neste artikkel

Økomaten viktig for dagligvarekjedene